10 zlatnih načina kako koristiti zlatni začin kurkumu

Koliko god da vam biljka kurkuma bila poznata ili nepoznata, ako ju već do sada niste koristili, sigurno ste čuli za nju. Popularnost je stekla ne samo radi blagotvornih i ljekovitih sastojaka nego i radi zlatne boje koja u kulinarstvu često služi kao prirodno bojilo. Radi intenzivnosti žuto zlatne boje, koristi se i za bojanje tkanina. Iz Istočnih zemalja došla je na Zapad i obogatila naša svakodnevna jela.

Iako u srodstvu s đumbirom, znana još i kao indijski šafran, kurkuma se može dodavati podjednako u slana i slatka jela. Može neutralizirati nepoželjne mirise, a i dobro čuva namirnice od štetnih organizama i kvarenja.

1. Zlatni namaz

Med i kurkuma se vole u ovom popularnom zlatnom namazu koji je ime dobio upravo radi zlatnog praha kurkume. Odličan je protiv gripa i prehlada te za podizanje imuniteta. Letifico u svojoj ponudi ima gotovi medeni namaz  od organske kurkume i kvalitetnog meda pa ga možete direktno mazati na kruh, dodavati jelima ili uzimati na žlicu.


2. Čaj od đumbira i kurkume

Ova kombinacija ne samo da štiti organizam od infekcija ili respiratornih problema već je dobra i protiv želučanih, pogotovo kada pojedete malo teži obrok kasno navečer. Vjerujte nam, popijte ovaj napitak navečer, i ujutro ćete se probuditi lakši. Korijen đumbira sitno nasjeckajte (ili naribajte), prokuhajte na vatri i ostavite da odstoji 5 minuta. Zatim dodajte prah kurkume i malo limunovog soka.

3. Zlatno mlijeko

Još jedan odličan napitak koji možete konzumirati navečer kako bi osjetili njegove dobrobiti i ujutro.

Kombinacija toplog mlijeka i kurkume djeluje smirujuće na naš živčani sustav, pomaže da se bolje opustimo, a uz to odlična je protiv kašlja. Zagrijte (kravlje ili biljno) mlijeko, te dodajte pola čajne žlice kurkume i malo prirodnog zaslađivača. Dodate li cimet, obogatit ćete okus zlatnog mlijeka i priskrbiti mu dodatna antioksidativna i ljekovita svojstva.

4. Riža i kurkuma

Kako je kurkuma najbolje topiva u masnoćama, priprema slanih jela poput riže s kurkumom na hladno prešanom nerafiniranom suncokretovom  ili repičinom ulju potaknut će bolju apsorpciju kurkumina u organizam. Kada se jela termički obrađuju, kurkumu je bolje dodati pred kraj kuhanja kako bi se sačuvala njena nutritivna svojstva.

5. Zlatna juha

O bundevi smo vam već pisali u članku Koju hranu jesti u hladnije dane?  , a kombinirate li ju s kurkumom dobit ćete popularnu jesensku juhu. Ova zlatna juha među mnogobrojnim dobrobitima omogućuje i zaštitu krvožilnog sustava te smanjuje loš LDL kolesterol.

6. Lijek protiv kardiovaskularnih bolesti – kurkuma i maslinovo ulje

Ovaj lijek možete uzimati svakodnevno po jednu jušnu žlicu. Samo pomiješajte ¼ žlice kurkume u prahu s pola žlice maslinovog ulja i priskrbili ste puno dobrobiti vašem krvožilnom sustavu.

7. Recept za mršavljenje – kurkuma + jogurt

Kako kurkuma može smanjiti razinu lošeg kolesterola u krvi i povećati termogenezu (ubrzati sagorijevanje masnoća i metabolizam), u kombinaciji s jogurtom odlična je protiv viška kilograma. Uvrstite ovaj napitak u svoju jutarnju rutinu, čak možete njime zamijeniti i jutarnji doručak.

8. Zlatni desert u čaši

Dodate li prethodnom receptu (kurkume i jogurta) malo chia sjemenki, zobenih pahuljica, prirodnog zaslađivača, cimeta, kokosovih ljuskica ili orašastih plodova, dobili ste jutarnji boost koji će vas dugo držati sitim, a nećete se radi njega svađati s viškom kilograma.

9. Zlatni kolači

Dodate li kurkumu bilo kojem kolaču, posebice u slastičarske kreme, obojali ste vaše slastice zlatno žutom bojom na prirodan način. Uz to, kurkuma neće promijeniti njihov okus jer ju se dodaje vrlo malo. Možete ju pronaći i u proizvodima koji nose oznaku E100 – prirodno bojilo kurkume.

10. Lijek protiv raka prostate i debelog crijeva – kurkuma i luk

Pomiješate li kurkumu s malo pirjanog luka, spojili ste kurkumin i kvercetin (iz crvenog luka) koji štite od slobodnih radikala, oštećenja stanica i smanjuju broj polipa u probavnom traktu.

 

Komentirajte

Letifico