Koliko god da vam biljka kurkuma bila poznata ili nepoznata, ako ju već do sada niste koristili, sigurno ste čuli za nju. Popularnost je stekla ne samo radi blagotvornih i ljekovitih sastojaka nego i radi zlatne boje koja u kulinarstvu često služi kao prirodno bojilo. Radi intenzivnosti žuto zlatne boje, koristi se i za bojanje tkanina. Iz Istočnih zemalja došla je na Zapad i obogatila naša svakodnevna jela.
Iako u srodstvu s đumbirom, znana još i kao indijski šafran, kurkuma se može dodavati podjednako u slana i slatka jela. Može neutralizirati nepoželjne mirise, a i dobro čuva namirnice od štetnih organizama i kvarenja.
1. Zlatni namaz
Med i kurkuma se vole u ovom popularnom zlatnom namazu koji je ime dobio upravo radi zlatnog praha kurkume. Odličan je protiv gripa i prehlada te za podizanje imuniteta. Letifico u svojoj ponudi ima gotovi medeni namaz od organske kurkume i kvalitetnog meda pa ga možete direktno mazati na kruh, dodavati jelima ili uzimati na žlicu.
2. Čaj od đumbira i kurkume
Ova kombinacija ne samo da štiti organizam od infekcija ili respiratornih problema već je dobra i protiv želučanih, pogotovo kada pojedete malo teži obrok kasno navečer. Vjerujte nam, popijte ovaj napitak navečer, i ujutro ćete se probuditi lakši. Korijen đumbira sitno nasjeckajte (ili naribajte), prokuhajte na vatri i ostavite da odstoji 5 minuta. Zatim dodajte prah kurkume i malo limunovog soka.
3. Zlatno mlijeko
Još jedan odličan napitak koji možete konzumirati navečer kako bi osjetili njegove dobrobiti i ujutro.
Kombinacija toplog mlijeka i kurkume djeluje smirujuće na naš živčani sustav, pomaže da se bolje opustimo, a uz to odlična je protiv kašlja. Zagrijte (kravlje ili biljno) mlijeko, te dodajte pola čajne žlice kurkume i malo prirodnog zaslađivača. Dodate li cimet, obogatit ćete okus zlatnog mlijeka i priskrbiti mu dodatna antioksidativna i ljekovita svojstva.
4. Riža i kurkuma
Kako je kurkuma najbolje topiva u masnoćama, priprema slanih jela poput riže s kurkumom na hladno prešanom nerafiniranom suncokretovom ili repičinom ulju potaknut će bolju apsorpciju kurkumina u organizam. Kada se jela termički obrađuju, kurkumu je bolje dodati pred kraj kuhanja kako bi se sačuvala njena nutritivna svojstva.
5. Zlatna juha
O bundevi smo vam već pisali u članku Koju hranu jesti u hladnije dane? , a kombinirate li ju s kurkumom dobit ćete popularnu jesensku juhu. Ova zlatna juha među mnogobrojnim dobrobitima omogućuje i zaštitu krvožilnog sustava te smanjuje loš LDL kolesterol.
6. Lijek protiv kardiovaskularnih bolesti – kurkuma i maslinovo ulje
Ovaj lijek možete uzimati svakodnevno po jednu jušnu žlicu. Samo pomiješajte ¼ žlice kurkume u prahu s pola žlice maslinovog ulja i priskrbili ste puno dobrobiti vašem krvožilnom sustavu.
7. Recept za mršavljenje – kurkuma + jogurt
Kako kurkuma može smanjiti razinu lošeg kolesterola u krvi i povećati termogenezu (ubrzati sagorijevanje masnoća i metabolizam), u kombinaciji s jogurtom odlična je protiv viška kilograma. Uvrstite ovaj napitak u svoju jutarnju rutinu, čak možete njime zamijeniti i jutarnji doručak.
8. Zlatni desert u čaši
Dodate li prethodnom receptu (kurkume i jogurta) malo chia sjemenki, zobenih pahuljica, prirodnog zaslađivača, cimeta, kokosovih ljuskica ili orašastih plodova, dobili ste jutarnji boost koji će vas dugo držati sitim, a nećete se radi njega svađati s viškom kilograma.
9. Zlatni kolači
Dodate li kurkumu bilo kojem kolaču, posebice u slastičarske kreme, obojali ste vaše slastice zlatno žutom bojom na prirodan način. Uz to, kurkuma neće promijeniti njihov okus jer ju se dodaje vrlo malo. Možete ju pronaći i u proizvodima koji nose oznaku E100 – prirodno bojilo kurkume.
10. Lijek protiv raka prostate i debelog crijeva – kurkuma i luk
Pomiješate li kurkumu s malo pirjanog luka, spojili ste kurkumin i kvercetin (iz crvenog luka) koji štite od slobodnih radikala, oštećenja stanica i smanjuju broj polipa u probavnom traktu.