Čoko banana bread

Uvijek gledam da sama napravim bademovo brašno. Kupovna brašna mi nemaju taj neki poseban “gušt”. I tako je bilo sve dok nisam dobila Letifico bademovo brašno.

Takve savršene teksture i okusa, da bez razmišljanja mogu reci da Letifico i domaće brašno od badema mogu ići rame uz rame!

cokoladni banana bread

Ovaj banana bread je moj najdraži, ima posebno mjesto na mojoj listi slastica i zato je zaslužio da u njega idu samo najbolje namirnice.

Dijelim ga sa vama jer znam da se nećete razočarati!

Recept za čoko banana bread:

banana bread

Sastojci:

  • 170 gr bademovog brašna
  • 1 žlica (15 gr) tapioka škroba ili aru praha
  • 1 žličica (5 gr) sode bikarbone
  • 1 žlica (15 gr) sirovog kakaa
  • prstohvat soli
  • 3 manje banane (200 gr)
  • 40 gr extra djevičanskog kokosovog ulja
  • 50 gr kokosovog vrhnja (savjet kako dobiti kokosovo vrhnje sam podijelila u receptu za zdrave brownies)
  • 110 gr meda
  • 1 žlica vanilije (tekuće u ovom slučaju)
  • 1 žličica soka od limuna
  • 2 jaja sobne temperature (domaća, no jaja možete zamijeniti i sa 2 žlice mljevenih chia sjemenki pomješanih sa 6 žlica vode)
  • 70 gr sjeckanih, prženih lješnjaka
  • 80 gr sjeckane tamne čokolade (u mom slučaju sa Steviom)

Priprema:

  1. Pomiješajte sve suhe sastojke u jednu zdjelu.
  2. Otopite kokosovo ulje i vrhnje.
  3. Sve tekuće sastojke stavite u blender, dodajte ulje i vrhnje i blendajte (miksajte) dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
  4. Mokre sastojke (iz blendera) lagano, sa špatulom, umješajte u suhe sastojke.
  5. U smjesu lagano dodajte 40 gr (pola) sjeckane čokolade.
  6. Kalup za kruh (u mom slucaju kalup promjera 20 cm) obložite papirom za pečenje, istresite smjesu i mokrim rukama zagladite površinu.coko banana bread priprema
  7. Pospite sa sjeckanim lješnjacima i 40 gr (druga polovica) sjeckane čokolade.
  8. Pecite u zagrijanoj pećnici na 150°c (ventilirajuća) ili na 180°c (obična) nekih 20-ak minuta. Zatim stavite gore komad folije i pecite još otprilike 10-ak minuta.
  9. Znat ćete da je gotov kada čačkalicu zabijete u sredinu, a ona izadje suha. (Nemojte da vas zavara otopljena čokolada s vrha koja će se malo poljepiti po čačkalici).
  10. Kada je gotov izvadite ga iz kalupa na žicu, prekrijte ga kuhinjskom krpom i pustite ga da se ohladi barem 20 – 30 minuta prije nego ga režete jer će vam se raspadati ako ga režete jako toplog. Ili ga halapljivo jedite vrelog i raspadnutog kao u mom slučaju!

Toliko savršen sam po sebi da mu ne treba nikakav namaz, a ujedno je i često baza (biskvit) većini mojih zdravih torta za koje uskoro kreću recepti.

About the author

Leave a Reply