Čoko banana bread
Uvijek gledam da sama napravim bademovo brašno. Kupovna brašna mi nemaju taj neki poseban “gušt”. I tako je bilo sve dok nisam dobila Letifico bademovo brašno.
Takve savršene teksture i okusa, da bez razmišljanja mogu reci da Letifico i domaće brašno od badema mogu ići rame uz rame!
Ovaj banana bread je moj najdraži, ima posebno mjesto na mojoj listi slastica i zato je zaslužio da u njega idu samo najbolje namirnice.
Dijelim ga sa vama jer znam da se nećete razočarati!
Recept za čoko banana bread:
Sastojci:
- 170 gr bademovog brašna
- 1 žlica (15 gr) tapioka škroba ili aru praha
- 1 žličica (5 gr) sode bikarbone
- 1 žlica (15 gr) sirovog kakaa
- prstohvat soli
- 3 manje banane (200 gr)
- 40 gr extra djevičanskog kokosovog ulja
- 50 gr kokosovog vrhnja (savjet kako dobiti kokosovo vrhnje sam podijelila u receptu za zdrave brownies)
- 110 gr meda
- 1 žlica vanilije (tekuće u ovom slučaju)
- 1 žličica soka od limuna
- 2 jaja sobne temperature (domaća, no jaja možete zamijeniti i sa 2 žlice mljevenih chia sjemenki pomješanih sa 6 žlica vode)
- 70 gr sjeckanih, prženih lješnjaka
- 80 gr sjeckane tamne čokolade (u mom slučaju sa Steviom)
Priprema:
- Pomiješajte sve suhe sastojke u jednu zdjelu.
- Otopite kokosovo ulje i vrhnje.
- Sve tekuće sastojke stavite u blender, dodajte ulje i vrhnje i blendajte (miksajte) dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
- Mokre sastojke (iz blendera) lagano, sa špatulom, umješajte u suhe sastojke.
- U smjesu lagano dodajte 40 gr (pola) sjeckane čokolade.
- Kalup za kruh (u mom slucaju kalup promjera 20 cm) obložite papirom za pečenje, istresite smjesu i mokrim rukama zagladite površinu.
- Pospite sa sjeckanim lješnjacima i 40 gr (druga polovica) sjeckane čokolade.
- Pecite u zagrijanoj pećnici na 150°c (ventilirajuća) ili na 180°c (obična) nekih 20-ak minuta. Zatim stavite gore komad folije i pecite još otprilike 10-ak minuta.
- Znat ćete da je gotov kada čačkalicu zabijete u sredinu, a ona izadje suha. (Nemojte da vas zavara otopljena čokolada s vrha koja će se malo poljepiti po čačkalici).
- Kada je gotov izvadite ga iz kalupa na žicu, prekrijte ga kuhinjskom krpom i pustite ga da se ohladi barem 20 – 30 minuta prije nego ga režete jer će vam se raspadati ako ga režete jako toplog. Ili ga halapljivo jedite vrelog i raspadnutog kao u mom slučaju!
Toliko savršen sam po sebi da mu ne treba nikakav namaz, a ujedno je i često baza (biskvit) većini mojih zdravih torta za koje uskoro kreću recepti.