7 hladno prešanih ulja kao najbolji saveznici zdravlju!

Viktoria Šafranić 29. prosinca 2017.

Donosimo beneficije hladno prešanih ulja lješnjaka, konoplje, crnog kima, marelice, jezgre oraha, podlanka i sikavice!

Hladno prešana ulja – Suvremena prehrana u kojoj dominira rafinirana hrana s mnogobrojnim dodacima, poboljšivačima okusa, umjetnim aromama, bojama i sladilima, osiromašena je budući da ne sadrži dovoljne količine vrijednih i za organizam nužno potrebnih tvari, od kojih su najznačajnije esencijalne masne kiseline.

Kako održati dobro zdravlje i zaštiti se od mnogobrojnih, često i vrlo teških oboljenja?

Čovjekov organizam može proizvesti jednostruko nezasićene masne kiseline (omega-9), ali višestruko nezasićenje masne kiseline omega-3 i omega-6 ne može stvoriti, već ih nužno mora unositi kao hranu ili dodatak prehrani.

Nedostatak tih višestruko nezasićenih masnih kiselina uzročnik je mnogih tjelesnih oboljenja (kao što su npr. dijabetes tipa 2, artritis, bolesti krvožilnog sustava, jetra, karcinoma) ali i psihičkih problema kao što su depresija i poremećaj ponašanja.

Najbolji način rješavanja nedostatka omega-3 i omega-6 masnih kiselina je obogaćivanje prehrane namirnicama koje ih sadrže, a najbolji izbor čine hladno prešana ulja konoplje, crnog kima, podlanka, sikavice, sjemenki grožđa, oraha i lješnjaka.

 

HLADNO PREŠANO ULJE KONOPLJE (CANNABIS SATIVA)

Hladno prešano ulje konoplje je prirodan proizvod dobiven mehaničkim hladnim prešanjem sjemenki ekološki uzgojene industrijske konoplje (cannabis sativa). Ulje ne sadrži nikakve dodatke i specifičnog je orašastog okusa zeleno žute boje.

Može se izravno nanositi na kožu lica ili tijela (njeguje i vlaži kožu, a ne zatvara pore). Ulje sjemenki konoplje se sve više primjenjuje u proizvodnji funkcionalne hrane, dodatka prehrani i kozmetike.

HLADNO PREŠANO ULJE CRNOG KIMA (NIGELLA SATIVA)

Tko je i kako prvi razotkrio tajne sitnih grubih crnih sjemenki aromatičnog, no mnogima neprivlačnog okusa i mirisa – nije poznato. No poznato je da je gusto i tamno ulje crnog kima na putu vječnost ponio i sam moćni faraon Tutenkhamon.

Ulje crnog kima je prehrambeno ulje tamne boje, intenzivnog mirisa i okusa. U mnogim zemljama koristi se kao začinsko ulje, a poznata je i njegova višestruka primjena u tradicionalnim i narodnim medicinama na Dalekom Istoku i u arapskom svijetu.

Nebrojeni su razlozi da bočicu crnog kima imate uvijek spremnu u vašoj maloj kućnoj prirodnoj ljekarni.

HLADNO PREŠANO ULJE ORAHA (JUGLANS REGIA)

Njegov plod nalikuje ljudskom mozgu i već je to dovoljna preporuka da mu se poklonimo. U antici se vjerovalo da je hrana vrhovnika bogova – Jupitera, a danas znanost potvrđuje ono što se naslućivalo i kroz narodnu medicinu prakticiralo.

Ulje oraha djeluje protuupalno, a sadrži vitamine i minerale koji kombiniranim djelovanjem smanjuju rizik od pojave kardiovaskularnih bolesti te bogato je esencijalnom linolnom i linolenskom kiselinom, te se koristi za zaštitu krvnih žila od ateroskleroze, te kod povišene razine kolesterola u krvi.

U kozmetici se koristi za njegu suhe, zrele i stanjene kože kao i u pakunzima za kosu. Korisno je i u tretmanima kožnih ekcema i peruti na vlasištu. Hladno prešana ulja

 

HLADNO PREŠANO ULJE SJEMENKI GROŽĐA (VITIS VINIFERA)

Ovo ulje iznimnih svojstava dobiva se mehaničkim tiješnjenjem (pod velikim pritiskom) sjemenki grožđa koje su nusproizvod u procesu dobivanja vina.

Obiluje vitaminima i mineralima, sadrži značajne količine antioksidansa, a po udjelu nezasićenih masnih kiselina na samom je vrhu hladno prešanog ulja.

Od većine drugih hladno prešanih ulja razlikuje se i po vrlo visokoj točki dimljenja, pa je osobito cijenjeno u kulinarstvu – na ovom ulju možete pržiti, peći, kuhati bez straha da će visoke temperature promijeniti njegova svojstva, odlično je kao dodatak umacima, a salatama daje zagonetan voćni okus. Hladno prešana ulja.

 

HLADNO PREŠANO ULJE LJEŠNJAKA (CORYLUS AVELLANA)

Jeste li od onih kojima je kolač bez lješnjaka nekako „nedorečen“? Svakako ste u pravu. Lješnjak je ne samo neodoljivo ukusan, već je izuzetno bogat makro i mikro nutrijentima (proteinima, uljima, vitaminima i mineralima) te odličan saveznik u podizanju imuniteta.

Hladno prešano ulje lješnjaka lijepe je zlatnožute boje, ugodnog mirisa i finog slatkastog okusa.

Velike količine vitamina E hladno prešanom ulju lješnjaka donijele su titulu nenadmašnog „zaštitnog faktora“ i eliksira mladosti u kozmetici, prije svega u čuvanju, njezi i obnavljanju kože nakon 40. godine života.

HLADNO PREŠANO ULJE SIKAVICE (SYLIBUM MARIANUM)

Ovo je ulje „rođeno“ u znaku zdrave jetre i kože, dobre volje i dugovječnosti. Bijesan i mrzovoljan čovjek nikome nije drag, no kada saznate da se, kako se od davnina tumači, izvor tih pogubnih osjećaja krije upravo u jetri, možda ćete na to drugačije reagirati.

Mudri poznavatelji prirode i njezinog blaga već preko 2000 godina znaju da i tome ima lijeka, a on se nalazi u biljci desetak imena. Riječ je o sikavici ili gujinoj travi ili trnu sv.
Marije ili bijelom stričku ili gospinom trnu ili … Kako god je zvali, jetra je voli, voli je i koža, zaslužena je za dobru volju i ugodno raspoloženje, zaslužena je zapravo za dobrobit baš svake stanice u našem organizmu.

 

HLADNO PREŠANO ULJE PODLANKA (CAMELINA STIVA)- „BOLJEG LANA“

U zlatnom rezu sadržana je tajna učinkovitosti i ljepote prirode. Mi smo je pronašli u zlatnoj kapi ulja iz sićušne sjemenke nježnog latinskog imena : camelina sativa. Ulje se dobiva hladnim postupkom mehaničkog prešanja sjemenki podlanka.

Ulje podlanka doslovce je i hrana i lijek, a mi vam posebno preporučujemo uljno-proteinsku dijetu na naš način inspiriranu velikim postignućima njemačke znanstvenice Johanne Budwig. Ova je njemačka znanstvenica, doktorica kemije i fizike, dokazala kako se višestruko nezasićenje masne kiseline (omega-3 i omega-6) u kombinaciji s kvalitetnim bjelančevinama suprotstavljaju nakupljenim toksičnim tvarima u organizmu.

To je ključ obrane i oporavka i kod najtežih oboljenja. Na osnovu svojih dugogodišnjih istraživanja postavila je pravila uljno-proteinske prehrane, čija je svrha stvaranje uvjeta da se omega-3 iz kiseline topive u uljima promijeni u kiselinu topivu u vodi. Na taj se način stanica čovjekova organizma vraća u stanje energetske ravnoteže, odnosno u zdravo stanje.

Zdravlje svakome od nas treba biti glavni prioritet, a ovih 7 čudesnih izvora zdravlja pomaže nam da ga zaista i očuvamo. Hladno prešana ulja

 

 

Komentirajte

Letifico