Čovječe, ne ljuti se – uzmi malo ulja od sikavice

Poznati izraz: „Čovječe, ne ljuti se“ mogao bi doživjeti neke izmjene da samo sudionici ove igre uzmu malo ulja od sikavice (jedna jušna žlica dnevno bi bila dovoljna). Ulje od sikavice pozitivno djeluje na jetru koja ako je intoksicirana rezultira poticanjem negativnih emocija, baš kao što su srdžba, ljutnja i bijes.

Pisali smo vam o primjeni hladno prešanih nerafiniranih ulja za slične tegobe, o ulju crnog kima koji podiže imunitet i cijeli obrambeni sustav „stavlja na noge“ stoga je odličan i u borbi protiv alergija, zatim smo vam pisali kako općenito izbaciti toksine iz tijela u članku o mućkanju suncokretovimuljem.Sada je na red došlo ulje sikavice. Vjerojatno pogađate koja je njegova supermoć, a nastavlja se na slijed već spomenutih djelotvornih ulja. Ako još niste čuli za sikavicu, reći ćemo samo da je ova biljka slična čičku i vjerojatno zbog svog sličnog bodljikavog izgleda ima istu zaštitnu funkciju i u našem organizmu. Toliko je djelotvorno da može ukloniti mamurluk (uslijed opterećenosti organizma alkoholom), kožne probleme (psorijaza, akne…), probleme s jetrom (masna jetra, dijabetes, hepatitis, ciroza i trovanje jetre), sve do izbacivanja kemikalija od lijekova, teških metala i radijacije iz organizma.

Ako preopteretimo jetru (lijekovima, toksinima, masnom hranom i slično), ona će proizvoditi višak amonijaka (snažan neurotoksin) koji dospijevanjem u krv remeti funkciju neurotransmitera pa vrlo lako postajemo skloni negativnim emocijama (mrzovolja, nervoza). Nije stoga uzalud nastala ona poznata uzrečica: „Ideš mi na jetra!“ koja ujedno znači – ideš mi na živce.

Uz sve to, tu je i jesenski blues – sindrom SPR (sezonskog poremećaja raspoloženja) koji nastaje prilikom dolaska hladnijih i mračnijih dana (kada su noći dulje od dana). Sve to utječe na našu psihu pa postajemo skloni bezvoljnosti, umoru, iscrpljenosti, padu energije i slično. No uzrok tomu ipak nije neko melankolično poetično stanje već čisto kemijski procesi koji se odvijaju u našem organizmu, a na koje može pozitivno djelovati, sigurno već pogađate – uljem sikavice. Ono je stoga odlično i za proljetno ili jesensko čišćenje organizma. Osim što učinkovito čisti jetru, jako je korisna za krvožilni sustav (odlično čisti krv) te u liječenju bolesti nadbubrežnih žlijezda (čiji neispravan rad je također povezan s negativnim emocijama).

Koje su sve dobrobiti hladno prešanog nerafiniranog ulja sikavice

Sikavica je odličan izvor antioksidanata, poput silimarina, linolne kiseline i vitamina E, koji štite stanice od oksidativnog stresa.

Silimarin je kompleks spojeva silibina A i B, izo-silibina, silikristina, silidianina, flavonoida poput kvercetola i taksifolina itd. koji svi zajedno sudjeluju u regeneraciji tkiva jetre. Uz to je 10 puta jači antioksidant od vitamina E, te pozitivno djeluje na povećanje glutationa za čak 35 %, još jednog antioksidansa.

Uz to, ulje sikavice sadrži preko 65% polinezasićenih masnih kiselina (omega-3 i omega-6), preko 22% oleinske kiseline (omega-9), te 15-25 % linolne kiseline. Linolna kiselina održava membrane stanice pa samim time štiti od negativnih utjecaja slobodnih radikala i ubrzanog starenja, a ključna je i za biosintezu tvari koje reguliraju metabolizam.

Ulje je bogato i fitosterolima i vitaminom E koji koži osiguravaju svježinu i vlažnost te djeluju protiv bora. Općenito je ulje sikavice dobro u liječenju mnogih kožnih problema, a direktnim nanošenjem ili u kozmetičkim pripravcima najviše pogoduje osjetljivoj koži (pa i onoj bebinoj).

Zbog zadržavanja svih bitnih nutritivnih sastojaka hladno prešano nerafinirano ulje sikavice treba uzimati hladno, pa je kao takvopogodno za salate, preljeve ili kao dodatak bilo kojem gotovom jelu bez dodatne termičke obrade. 

Sada kada znamo koliko ulje sikavice ima bitno djelovanje na jetru, vrijedi spomenuti još jedan podatak. Jetra je naš metabolički, imunološki i probavni organ, te njena vrijedna uloga zaštite i pročišćavanja od toksina je toliko fascinantna da, čak i kada je oštećena za više od 50%, u stanju se je potpuno regenerirati. Kako sikavica ne povećava lučenje žući (dodatan pomagač jetri) nego samo djeluje hepatoprotektivno i imunomodulatorno, dobro ju je koristiti uz biljke koje imaju taj efekt, poput lista artičoke.

Preporučuje se uzimanje ulja od sikavice u periodu od dva tjedna nakon čega možete napraviti pauzu i ponoviti postupak ako ima potrebe.

Komentirajte

Letifico