Koja je najveća dobrobit jednog od najupotrebljavanijih jestivih ulja

Vjerojatno nismo u potpunosti svjesni svih dobrobiti hladno prešanog suncokretovog ulja, koje je toliko rasprostranjeno u upotrebi da više niti ne obraćamo pažnju na to. No ono nam može u velikoj mjeri pomoći u jačanju imuniteta i rješavanju toksina, u oralnoj higijeni i problemima sa zubima ili neugodnim zadahom.

Suncokretovo ulje je osnovna namirnica svakog kućanstva. Koristimo ga za kuhanje i prženje jer ima visoku točku sagorijevanja, zbog blagog okusa dodajemo ga u salate ili dresinge, a koristimo čak i u kozmetičke svrhe. Dobar je za suhu i oštećenu kožu, hrani kosu i štiti od ispucavanja, te jača nokte. Za njegovanje ovih područja, slobodno ga nanosite direktno i nježno umasirajte. No ipak, moramo naglasiti da je bitno da se radi o hladno prešanom (mehanički obrađenom) suncokretovom ulju, dobivenom iz organski uzgojenog suncokreta. Samo takvo može sadržavati sva nutritivno bogata svojstva kojima se odlikuje, a to je da je iznimno bogato vitaminom E i selenom (moćnim antioksidantima), ima više nezasićenih masnih kiselina nego zasićenih (bogato je esencijalnim zdravim mastima), uz to sadrži vitamine A, B1, B2, B6 i D te minerale kalij, magnezij, željezo, fosfor, kalcij i cink. Treba samo pripaziti da se hladno prešano ulje ne izlaže previsokim temperaturama jer se time uništavaju njegova vrijedna svojstva. Za dobivanje ulja najbolje su crne sjemenke, a za grickanje sivo-bijele sjemenke.

Osim lijepog izgleda suncokreta, najviše u ovo doba godine uživati možemo i u njegovim plodovima (suncokretovim sjemenkama) od kojih se dobiva suncokretovo ulje. Poznato je da suncokret raste od kraja lipnja pa sve do rujna. Savršenstvo cvijeta suncokreta očituje su u pravilnom rasporedu njegovih sjemenki, sakrivenih iza samog tučka cvijeta, a za koje čak postoji matematički model – Vogel model n=1. Kako se na tako malom prostoru može smjestiti jako puno sjemenki,zreli suncokret može sadržavati i do pola kilograma sjemena.

Svakodnevnim korištenjem suncokretovog hladno prešanog ulja možemo pozitivno djelovati na kolesterol u krvi, rad štitnjače, jetre i bubrega, a samim time i na zdravlje kože, na glavobolje i migrene te probleme sa sinusima. Ovo posebno vrijedi u slučaju kada suncokretovo ulje koristimo određenom metodom koja omogućuje najveće dobrobiti ovog najkorištenijeg jestivog ulja.

Oil pulling metoda

Suncokret osim iznimnih nutritivnih vrijednosti ima veliku sposobnost izvlačenja štetnih tvari. Poznato je to u Ajurvedi, drvenoj indijskoj medicini, u kojoj se ulje koristi za izvlačenje toksina iz tijela. Iako u Indiji suncokretovo ulje nije uobičajeno u svakodnevnoj upotrebi, za istu svrhu koristilo se sezamovo ili kokosovo ulje. Ukrajinski liječnik dr. Karach predstavio je ovu metodu koristeći suncokretovo ulje. Korijenje suncokreta ima izuzetnu sposobno da upije vodu i štetne tvari iz tla, s obzirom na to da ono može doprijeti do dubine od čak 3 metra te ga se zbog toga često koristi za isušivanje močvarnog i čišćenje zagađenog tla, čak i od radioaktivnih tvari te teških metala. S istom svrhom djeluje suncokretovo ulje na naš organizam.

Kako biljnim uljem izvlačiti toksine iz organizma

Ulje “isisava” različite mikroorganizme i otrove iz krvi kroz usnu sluznicu, radi čega se povećava imunitet te organizam postaje sposoban da se sam bori protiv bolesti. Na taj se način istodobno liječe stanice, tkiva i organi te sprečava uništenje mikroflore.

Provodi se tako što se jedna žlica ulja u ustima polako mućka provlačeći između zubi, u trajanju od 15 do 20 minuta. Bitno je znati da tek nakon 10 minuta kreće izvlačenje štetnih tvari. Budite pažljivi da pritom ne progutate ulje. Po završetku ispljunute tekućinu koja bi trebala biti bjelkasta i rijetka (u suprotnom, ako ostane žuta i gusta, potrebno je još mućkati). Usta potom isperite vodom, te četkicom i pastom operite zube. Postupak se može provoditi i više puta na dan (1-3 puta), uvijek na prazan želudac, a preporučuje se koristiti hladno prešano nerafinirano ulje.

Što se događa u procesu detoksikacije biljnim uljem

Većina mikroorganizama koji se nalaze u usnoj šupljini prekriveni su lipidnom (masnom) membranom koja, kada dođe u dodir s uljem, prirodno se veže za njega. Ako uzmete u obzir činjenicu da se u ustima može nalaziti od 1.000 do milijardu bakterija samo na jednom zubu, sigurno ste svjesni koliko ova metoda može pomoći u detoksikaciji. Osim toga, prema Ayurvedi i Akupresuri, jezik je povezan s drugim unutarnjim organima: bubrezima, srcem, plućima, crijevima i kralježnicom. Tako se ovom metodom ujedno izvlače toksini i iz ostalih organa. Tajna djelotvornosti je u tome da tijekom mućkanja svih 6 litara krvi protječe kroz žlijezde slinovnice.

Jednostavnost terapije

Terapija je jednostavna, a mogli bismo reći i jeftina (mali trošak nabavke hladno prešanog nerafiniranog suncokretovog ulja, te djeluje preventivno. Rezultati se mogu osjetiti već nakon tjedan dana (čvršći i bjeliji zubi, nestajanje upala, čišća koža, bez podočnjaka), dok kronična oboljenja zahtijevaju dulju primjenu terapije. Ponekad je moguće privremeno pogoršanje stanja na početku, no to se smatra dobrim znakom da terapija djeluje. Imate li jaču reakciju, nemojte mućkati više od jedanput dnevno. Terapiju je nužno provoditi onoliko dugo koliko je potrebno da se organizam u potpunosti oporavi.

Ova metoda detoksikacije tijela, premda nije zamjena za savjetovanje i pridržavanje uputa liječnika, jednostavan je način poboljšanja i čuvanja zdravlja našeg organizma.

Komentirajte

Letifico