Koju hranu jesti u hladnije dane?

Dolaskom hladnijih dana prirodno se priklanjamo toplijoj prehrani poput toplih juha ili variva te onoj koja zagrijava organizam poput ljutih začina. Hrana koja je će vas najbolje ugrijati u hladne dane je bogata proteinima i vlaknima jer će vas držati sitima dulje vrijeme te dati potrebnu energiju koju inače brže gubimo radi nižih temperatura. To je i hrana bogata vitaminima i mineralima koji štite organizam i čuvaju imunitet, te ona koja obiluje omega zdravim masnim kiselinama i kalorijama. Time se stvaraju potrebne zalihe energije i dobra termoregulacija tijela.

Stoga se ponovno vraćamo na (ljutkaste) začine koji istodobno imaju ulogu ubrzanja metabolizma te pospješuju probavu, pa omogućuju brže rješavanje nakupljenih masnoća i toksina iz organizma. Možda najbitnije, oni pomažu u popravljanju raspoloženja podižući razinu endorfina i serotonina, zaslužnih za osjećaj zadovoljstva i sreće. Svakako dobro dođe u prohladnim tmurnim danima.

Među Letifico proizvodima možete pronaći neke od tih namirnica ili njihovih prerada u obliku 100% hladno prešanih nerafiniranih ulja i brašna, sa svim zadržanim dobrobitima. Metoda hladnog nerafiniranog prešanja znači da prilikom dobivanja ulja nisu korištena kemijska sredstva ili velika temperatura (do 35 °C), kako bi se izbjeglo uništavanje nutritivnih svojstava. I brašna su napravljena od 100% prirodnih sjemenki s certifikatima, te su hrvatske proizvodnje.

Ovo su namirnice koje će ugrijati vaš organizam u hladnim danima…

HELJDA ZA SNAGU

Heljda je prikladna zamjena za žitarice i za sve koji su osjetljivi na gluten. Naime, bez glutenska je namirnica te uz to odlično zagrijava organizam, daje mu potrebnu energiju i osjećaj sitosti. Gladijatori su jeli heljdu (uz zob i ječam) kako bi dobili potrebnu snagu za borbu. Zbog toga što je odličan izvor visoko kvalitetnih i lako probavljivih bjelančevina, vlakana i zdravih složenih ugljikohidrata, odličan je nadomjestak za meso, a puno lakše „sjeda“ na probavu. Dapače, heljda pomaže kod želučanih tegoba uzrokujući lučenje probavnih sokova u tankom crijevu, a potiče i bolju cirkulaciju.

U Letificovom web shopu pronaći ćete oljuštene sjemenke heljde ili heljdino brašno

KRALJICA JESENI – BUČA

Buča spada u korjenasto povrće koje, uz ciklu, mrkvu, celer, češnjak i luk, odlično zagrijava tijelo, niske je kalorijske vrijednosti, bogata mineralima i vitaminima. Sadrži fitosupstance koji su odlični saveznici kod prevencije raka. Bogata je vitaminom A, beta-karotenom, te kao dobar antioksidans blokira slobodne radikale i oštećenje DNA strukture. Kao i heljda, izvrsna je za tegobe želuca i crijeva, te odličan diuretik. Medenog je okusa, bilo da ju jedete u juhama, pireu, kolačima ili pitama.

Letifico ima u ponudi bučine golice i ulje .Sjemenke bundeve imaju veću energetsku i nutritivnu vrijednost nego mesnati dio ploda. Skorom polovicu njihovog sastava čine masti, dok preostali dio čine bjelančevine i minerali te nešto manje ugljikohidrati. Oljuštene sjemenke buče zovu se golice i od njih se radi bučino ulje.

ORAŠASTI PLODOVI ZA BOLJE PAMĆENJE

Po uvjetom da nisu industrijski obrađeni, orašasti plodovi dobri su za mozak i bolje pamćenje (radi vitamina E i cinka), odličan su izvor minerala, vraćaju izgubljenu snagu, daju osjećaj sitosti pa čine i odličan međuobrok ili zdrave grickalice. Imaju malo ugljikohidrata, ali puno vitamina, minerala, vlakana, zdravih masti i kalorija. Radi omega-3 masnih kiselina podižu temperaturu tijela, štite stanice od slobodnih radikala, pogotovo srca i krvnih žila, te reguliraju kolesterol.

Osim što je dovoljna jedna šaka orašastih plodova dnevno za dostatan unos svih nutritivnih vrijednosti, možete ih koristiti i u obliku brašna ili ulja.

Letifico ima u ponudi brašna i ulja napravljena 100% od jezgre oraha, lješnjaka i badema.

OKUS SLATKOG MEDA KOJI SVI VOLIMO

Medeni okus drag našem nepcu, ali i cjelokupnom zdravlju je zbog neprocjenjivog bogatog nutritivnog sastava. Bogat kalcijem, dobar je za zdravlje zubiju i kostiju. Bogat željezom, pomaže protiv slabokrvnosti i snižavanju razine masnoća u krvi, a radi fosfora odlično tonificira živčani sustav. Osim još mnoštva ostalih minerala i vitamina, obiluje esencijalnim masnim kiselinama s dezinfekcijskim svojstvima, te mravljom kiselinom koja je antiseptička. Stoga je izvrstan za rane jer djeluje kao antiseptik, smanjuje bol, a također izvlači otrove od ugriza ili uboda.

Osim toga, sadrži i vrijedna peludna zrnca, eterična ulja i flavonoide pa je dobar saveznik u sprječavanju ili olakšavanju simptoma gripe i prehlade. Jednom riječju, med je idealan prirodni lijek za održavanje zdravlja našeg organizma. Odličan je izvor energije i lako probavljiva visokokalorična hrana pa je kao takav vrijedna hrana za hladnije dane.

Letificove medene kreme u čak 5 okusa (https://letifico.hr/kategorija-proizvoda/medene-kreme/)imaju cvjetni med kao bazu u svom sastavu, kombiniran s prirodnim sastojcima kurkume, aronije, oraha, crnog kima i kakaa.

Sad kada smo vam predložili koje namirnice je najbolje jesti u hladnije dane, svakako škicnite i koja jela možete napraviti od njih po predlošku recepata naših blogera:

-Galetta s bademovim brašnom

-Medeni lješnjak keksi s medenom kremom od aronije(

-Topla juha od bundeve s tjesteninom od bademovog brašna(

-Crumble od smokava s medom i orasima(

-Crveni pesto od grilanih paprika s orahovim uljem.

Komentirajte

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!