Proteinska bomba dostatna svakog vrhunskog sportaša

Bilo da ste vegetarijanac, vegan, sportaš, konzumirate sirovu hranu ili ste alergični na laktozu, soju, gluten, orašaste plodove… ili jedete svu hranu – sve što vam je potrebno za zdrav bogat obrok pronaći ćete u sjemenkama konoplje.

Proteinski prah dobiven iz sjemenki konoplje metodom nerafiniranog prešanja čini ga pravom 100% prirodnom nutritivnom riznicom koja predstavlja samu esenciju biljke. Čak niti proteini graška ili sirutke, koji su malo boljeg proteinskog sastava, nisu dobiveni u potpunosti na prirodan način, pa gube druga vrijedna svojstva. Sirutka sadrži i 50% mliječnog šećera što povećava glikemijski indeks i glukozu u krvi. Uz to, konopljin protein najsličniji je proteinu koji se nalazi u ljudskoj krvi.

Rijedak zeleni izvor kompletno svih proteina potrebnih našem organizmu, aminokiselina i esencijalnih masnih kiselina pravi je izbor svakome tko se osjeća ili razmišlja zeleno. Ali i svakome tko se želi osjećati lakše i bez osjećaja nadimanja, te uspostaviti pH balans organizma. Naime, konopljin proteinski prah osim što ima antioksidacijska, antimikrobna, protuupalna i diuretska svojstva, blago je lužnat. Svi konopljini proizvodi mogu se koristiti u sirovom ili obrađenom obliku (brašno, ulje, sirove ili obrađene sjemenke), u slatkim ili slanim jelima. Neće utjecati na okus jela a nutritivno će ih obogatiti i pretvoriti u pravo čudo od obroka.

Kako i ne bi, ako uzmemo u obzir da biljka konoplje danas predstavlja svojevrsnu revoluciju. Mi bismo ipak rekli da je riječ o evoluciji jer ona postoji od pamtivijeka, unazad više od 10 tisuća godina. Nije konoplja uzalud prozvana superhranom samo zbog nutritivnih vrijednosti, već i zbog vrijednosti koje donosi cijelom čovječanstvu. Koristi se u tekstilnoj, prehrambenoj, građevinskoj i pomorskoj industriji, kao energent i biogorivo, a kako se može koristiti i za izradu bioplastike pravi je prijatelj okoliša. Razlika sveprisutne industrijske od indijske konoplje je u sastavu psihoaktivne supstance THC-a (tetrahidrokanabinola), pa ova prva sadrži do neznatnih 0,2%, dok druga 5-10% THC-a.

Pitate se zašto je proteinski prah konoplje toliko dobar za sportaše?

Osim što omogućuje sve što je potrebno tijelu prilikom povećanog fizičkog napora, daje energiju, otklanja upale i bolove u mišićima i zglobovima, sudjeluje u procesu bržeg oporavka od ozljeda, te pomaže u izgradnji mišićne mase (zbog albumina i edestina) radi čega je dobar i za body buildere. Kako je ovaj prah niske kalorijske vrijednosti, utječe na brže sagorijevanje kalorija, te daje osjećaj sitosti i smanjuje potrebu za šećerom. Preporučeni dnevni unos proteinskog praha konoplje je 1 do 2 čajne žlice, dok sportaši trebaju unositi više, unutar dva sata od vježbanja.

Proteinska bomba konopljinih proteina dobra je i za sve ostale, bez obzira bave li se sportom. Evo zašto.

Sjemenke konoplje imaju više od 25% proteina, dok usporedbe radi suncokretove sadrže oko 20%, chia 18% a lanene 16% proteina. Proteini iz konoplje sadrže svih 20 aminokiselina, uključujući 10 esencijalnih koje ljudsko tijelo ne može samo proizvesti već ih mora unijeti putem hrane. Uz to, savršen omjer omega-3 i omega-6 zdravih masnih kiselina u konoplji važan je čimbenik zdravlja. Ovdje spadaju SDA (stearidonska) i GLA (gama-linolenska) nezasićene masne kiseline koje su tajni sastojak za lijepu i zdravu kožu, a ublažavaju i kožne probleme (ekceme, psorijazu, akne). Ove esencijalne masne kiseline snižavaju loš kolesterol za čak 65%, poboljšavaju cirkulaciju, a odlične su za zdravo funkcioniranje mozga i otklanjanje depresije.

Konopljin proteinski prah koristan je srcu radi antioksidansa i fitonutrijenata koji štite imunitet, krvne žile, pomažu u regulaciji krvnog tlaka. Radi 15% udjela netopivih vlakana, učinkovito pomaže kod mršavljenja jer potiču pražnjenje crijeva. Odličan je za uravnoteženje hormona, smanjuje simptome pms-a i menopauze. Obiluje vitaminima, osobito B i E skupine, te mineralima fosfor, mangan, kalcij, bakar i cink. Sadrži u većem udjelu magnezij koji je bitan za smanjenje stresa, te željezo, čak nekoliko puta viša nego što ga ima u mesu.

Što još reći o ovom čudotvornom prahu, prave eksplozije proteina.

Kao što vrijedi i za sve ostalo, najbolje da probate sami i uvjerite se iz prve ruke.

Uvijek je dobar izbor – okusiti prirodu, odabrati zdravlje!

Komentirajte

Letifico