Mljac proizvodi od čudesnog crnog kima u borbi protiv alergija

Nađete li se kada u nekoj od Istočnih zemalja vrlo vjerojatno će vam poslije obilatog jela servirati zdjelicu punu sjemenki, jer žvakanjem pospješuju probavu i bolji zadah. U Indiji je to mješavina pet začina Pancha Poran (crni kim, gorušica, kumin, komorač i piskavica).

Upravo je crni kim jedan od magičnih sastojaka, koji osim za pospješivanje probave ima stotinu vrijednih sastojaka i stotinu razloga zašto ga koristiti. Prevencija od alergija samo je jedna od njih. Razlikuje se od „običnog“ kima kojeg koristimo u našem podneblju, iako je i ovaj jednako dobar za tegobe želučano-probavnog trakta.

Latini su crni kim zvali još i Pancea (sve-lijek) jer može izliječiti sve bolesti. Spominje ga se čak i u Bibliji kao sastojak u kruhu koji pomaže protiv nadutosti i ostalih tegoba.

Stotinu vrijednih sastojaka i bezbroj „anti“ indikacija.

Crni kim sadrži proteine, eterična ulja, elemente u tragovima, vitamine, enzime, zasićene i nezasićene masne kiseline, iamin, niacin, folnu kiselinu, beta karoten, vrijedan sastojak timokinon koji ima antikancerogena svojstva. Osim toga ima antimikrobsko (protiv mikroorganizama), antiinflamatorno (protiv upala), antihipertenzivno (protiv visokog krvnog tlaka), antihistaminsko (protiv alergija) djelovanje, te je vrijedan imunomodulator.

Kao imunomodulator crni kim djeluje na podizanje imuniteta.

Podizanjem zidova zaštitnog sustava, vraća se ravnoteža u sve sustave pa samo-iscjeljenje organizma može nastupiti. Zato se i vjeruje da crni kim može izliječiti sve bolesti. Imunomodulatorno djelovanje bitno je i kod sprječavanja autoimunih bolesti poput alergija, multiple skleroze, reumatoidnog artritisa, psorijaze, astme, neurodermitisa.

Inače, poremećaj rada imunološkog sustava tjera organizam da „krivo“ detektira bezopasnu pelud cvijeća ili prašinu kao alergenu tvar tj. potencijalno štetnu, radi čega kreće u povećano stvaranje antitijela. Hiperaktivnost imuniteta crni kim regulira putem stimuliranja rasta limfocita B (koji reguliraju stvaranje antitijela) i limfocita T (razlikuju strane tvari od onih koje pripadaju organizmu).

Ambrozija je jedan od rasprostranjenijih alergena i sve veći uzročnik snažnih alergijskih reakcija.

Pogodili ste, i ovdje u pomoć stiže crni kim u obliku hladno prešanog rafiniranog ulja. Kao prirodan antihistaminik prevenira od alergija, djeluje bronhodilatacijski te olakšava disanje, a njegov vrijedan sastojak nigelon djeluje na smanjeno lučenje histamina (koji izaziva alergiju). Uobičajena doza za održavanje zdravlja imuniteta iznosi 2x dnevno po 1 čajna žličica nakon obroka, a kod prevencije od alergija je to 3x dnevno, te se uzima 6-8 tjedana prije i zatim tijekom sezone (ambrozija cvijeta u kolovozu i rujnu). Ne smiju ga uzimati trudnice i djeca mlađa od 3 godine.

Naveli smo da crni kim ima stotinu čuda, evo još nekih dobrobiti.

Odličan je za smanjenje kolesterolai visokog krvnog tlaka, a zbogantidijabetičkog svojstva regulira glukozu u krvi pa je i dobra prevencija od dijabetesa, smanjuje slobodne radikale, liječi bubrežne kamence, jetrene bolesti, odličan je protiv kroničnog umora, bolova u zglobovima i mišićima, a pomaže čak u borbi protiv AIDS-a i raznih karcinoma.

Zbog antimikrobskih svojstava te esencijalnih masnih kiselina odličan je i u dermalnoj primjeni kod kožnih problema kao što su ekcemi, kožne gljivice, lišajevi, neurodermitis, suha koža, pomaže u jačanju koseinoktiju, a smanjuje i bore. Mislim da smo ovim nabrajanjem opravdali navođenje stotinu čuda crnog kima.

Mljac proizvodi od čudesnog crnog kima dolaze u raznim varijantama.

Kako su sjemenke crnog kima gorkastog okusa, možete ih dodati u sok, mlijeko, hladne ili tople obroke, koristiti u obliku ulja ili pak brašna koji može biti odlična podloga za prave mljac obroke. Jedno od njih je i malo drugačija (crna) pasta. Indigo plava medena krema je pak slasno slatki obrok, dodatno pojačan ljekovitim djelovanjem meda.

Možemo zaključiti da koliko je čudotvoran i ljekovit crni kim, toliko i može biti mljac u raznim kombinacijama jela (usprkos gorkom okusu), a svakako ga nabavite već sada kako biste spremno dočekali razdoblje nadolazećih alergija (ili sezona gripa).

Komentirajte

Letifico