Kurkuma prah – 100 g

15,00 Kn

Zašto kurkuma

Ljekovita svojstva kurkume tisućljećima su poznata u kineskoj i indijskoj medicini, gdje se najčešće koristila kao prirodni lijek protiv različitih upala. Vjeruje se da ovaj osobiti korijen istodobno poboljšava boju i okus hrane, ali i umne sposobnosti, pa se posljednjih godina jarko žuti začin udomaćio i u zapadnjačkoj prehrani.

Kurkuma se smatra prirodnim ‘čistačem organizma’, a tajna njegove ljekovitosti se krije upravo u žutonarančastoj boji koja se zove kurkumin. Taj sastojak ima blagotvorno djelovanje kod ljudi s uznapredovalim oblikom bolesti jetre, osobito kod tzv. masne jetre (fibroze.)

Kurkumin, naime, potiče jetru i žučnjak na pojačano izlučivanje žuči, bilirubina i kolesterola. Starenjem se njihovo izlučivanje smanjuje zbog čega se usporava probava, metabolizam i apsorbiranje tvari topivih u mastima. Redovita upotreba kurkume, dokazano pomaže u sprječavanju takvih tegoba.

 

Kategorija:
Opis
Recenzije (0)

Kurkuma (Curcuma longa L.) se smatra jednim od najmoćnijih prirodnih lijekova koji pomaže u očuvanju zdravlja i produženju životnog vijeka, zbog čega u mnogima budi nadu u uspješnost njezine primjene u rješavanju i najtežih zdravstvenih problema. Širina dijapazona njezina djelovanja opravdava veliku pozornost koju je ta biljka privukla kod znanstvenika i stručnjaka. Rezultati njihovih istraživanja pružaju sve objektivniju sliku o stvarnoj djelotvornosti kurkume  iako je još uvijek prate i različite zablude vezane za sigurnost i učinkovitost njezine primjene.

Kurkuma je, kao što ste možda pretpostavili, biljka iz porodice đumbira, i raste uglavnom u južnoj Aziji. Od njenog korijena radi se začin upečatljive žute boje, koju duguje sastojku kurkuminu. Upravo je taj začin poznat diljem svijeta zahvaljujući svojim mnogostrukim ljekovitim svojstvima.

Ipak, najčešće se koristi kao dodatak prehrani zbog svoje ugodne blage arome i egzotične žute boje te se smatra da neće izazvati nuspojave zbog brojnih ljekovitih svojstava. Međutim, to nije istina.

Trudnicama i dojiljama preporuča se kurkumu dodati u jela, umjesto da je uzimaju kao dodatak prehrani. Nije sigurno za trudnice i dojilje da kurkumu uzimaju oralno u količinama koje se obično nalaze u hrani. Kada se uzima “na usta” u medicinskim količinama kurkuma može ugroziti trudnoću tako da podupire menstrualni period ili stimulira uterus.

Preporučena dnevna količina kurkume kod svih spomenutih tegoba je jedna žličica na dan (koja odgovara količini od cca 4 grama), koje treba rasporediti na tri dijela i konzumirati tijekom dana (ujutro, u podne i navečer), dok je za preventivno djelovanje dovoljno već pola grama ovog začina na dan.

Recenzije

Još nema recenzija.

Samo logirani kupci koji su kupili ovaj proizvod mogu napisati recenziju.