Orahovo brašno – 500g

40,00 kn

Naše orahovo brašno dobivamo nakon prešanja ulja, tako da se suha tvar koja preostaje samelje u finu, sitnu smjesu. Na taj način dobije se proizvod koji je relativno suh, pa kruhu i kolačima daje prozračniju konzistenciju i bolje upija tekućinu. Uz ovo brašno veže se često i pojam LCHF (low-carb, high-fat, odnosno malo ugljikohidrata – puno masti), pa se vrlo često nađe u receptima prehrana koje izbjegavaju ugljikohidrate.

ZAŠTO ORAH Ako pomislite na orahe samo u predbožićno vrijeme kada pripremate kolačiće i kekse – razmislite opet. Orasi ne samo da su ukusan dodatak hrani i slasticama, nego su i nutritivna bomba. Naime, osim pregršt proteina i vlakana, sadrže i mnoštvo „dobrih“ masti, željezo, kalcij, magnezij, fosfor, cink, mangan, selen, te vitamine B, E i K.

Glavna karakteristika oraha je njegovo bogatstvo antioksidansima i alfa-linolenske kiseline te mononezasićene i polinezasićene masne kiseline. Samo 30 g oraha dnevno imat će vidljiv, pozitivan utjecaj na vaše zdravlje.

Kategorija:
Opis
Recenzije (0)

Orahovo brašno dobiva se odvajanjem suhe tvari od ulja oraha te se teksturom razlikuje od mljevenih oraha. Ono je dobar izvor proteina, nezasićenih masnih kiselina i flavonoida, moćnog antioksidansa.

Također sadrži brojne vitamine i to vitamin A, vitamin E, vitamin C i vitamin K te minerale kalcij, željezo, magnezij i fosfor.

Često se koristi u zamjeni za pšenično brašno čiji je sastav većinom škrob koji se brzo razgrađuje u jednostavan šećer i uzrokuje nagle promjene glukoze u krvi. Orahovo brašno sadrži više proteina nego ugljikohidrata i znatne količine zdravih masnih kiselina. Zbog toga je popularno među lchf (low carb high fat) zajednicom te je zastupljeno na jelovnicima paleo prehrane. Orahovo brašno ne sadrži gluten, protein prisutan u pšenici, ječmu i raži koji je česti aditiv u prerađenoj hrani.

Orahovo brašno moguće je iskoristiti na stotinu načina, samo ako imate dovoljno mašte!

Slastice i kolači uvijek su dobra ideja, pogotovo kako orahovo brašno daje specifičnu, bogatu aromu. No pobrinite se da pazite koju količinu brašna stavljate u tijesta. Orahovo brašno upija dosta tekućine i treba biti u kombinaciji s nekim drugim brašnom koje će podignuti i prozračiti smjesu. Dovoljno je upotrijebiti ¼ šalice orahovog brašna na ¾ šalice nekog laganijeg brašna poput pirovog, heljdinog i cjelovitog pšeničnog.

Kod miješenja kruha istraživanja su pokazala kako ga je najbolje koristiti tek u 3-5% na ukupnu količinu brašna kako bi volumen i aroma kruha bili idealni.

No zašto stajati na pekarskim proizvodima?

Koristite ga pri pohanju povrća ili mesa, pravljenju domaće granole ili mrvičastog posipa za voćni drobljenac.

Kombinacija je bezbroj, a koju ćete prvu isprobati?

Prehrambena vrijednost je ilustrativna vrijednost dana na osnovi podataka koji proizlaze iz profesionalne literature

Prosječna prehrambena vrijednost brašna oraha na 100 g

Energetska vrijednost

1622kJ / 384 kca

Masti

7 g

od toga zasićene masne kiseline

1,38 g

Ugljikohidrati

34 g

od kojih šećeri

10 g

Bjelančevine

46 g

Sol

0,2 g

Recenzije

Još nema recenzija.

Samo logirani kupci koji su kupili ovaj proizvod mogu napisati recenziju.

Letifico