Crni kim sjemenke 250 g

25,00 kn

Crni kim, crni kumin, rimski korijander, čorokot ili čurekot, sve to su nazivi za čudotvorne sjemenke koje liječe puno zdravstvenih tegoba. Proteini, ugljikohidrati, zasićene i nezasićene masne kiseline, kalcij, željezo, betakaroten, folna kiselina… sve je to u sastavu ovih malih crnih sjemenki i time imaju idealni kemijski sastav koji ih čini nadmoćnim u odnosu na većinu ostalih biljaka

Nema na zalihi

Kategorija:
Opis
Recenzije (0)

Usprkos različitim nazivima pod kojima je poznat, crni kim nije srodnik kima ili kumina, iako ga se često pogreškom zamjenjuje za te začine. Crni kim dio je obitelji ljutića i dijeli botaničko porijeklo s makom.

Jednogodišnja biljka može narasti do oko jednog metra visine. Ima sivozelene peraste listove i bijelo-plave cvjetove. Mat crne sjemenke koje oblikom podsjećaju na kapljice nalaze se u čahuri sa sjemenkama i upotrebljavaju kao začin. Dekorativna sorta biljke ponekad se naziva „vrag u žbunu“. Crni kim najviše se proizvodi u Indiji, Turskoj i Egiptu.

Crni kim idealan je za upotrebu u bliskoistočnim i azijskim jelima, kao nadopuna lepinjama kao što su indijske naan pogačice, ukiseljenom povrću, umacima, (ovčjem) siru, curry umacima te jelima koje sadrže patlidžan, bundevu, korjenasto povrće i grahorice.

Kako biste pojačali okus crnog kima, prije upotrebe zagrijte sjemenke na suhoj tavi ili na vrućem ulju. Cijele sjemenke crnog kima nemaju nikakav okus – svoj karakterističan okus oslobađaju tek kad se usitne ili žvaču.

Taj je začin čest sastojak azijskih, arapskih i afričkih začinskih mješavina, primjerice indijske mješavine „Panch Phoron“ (smjesa pet začina).

Prednosti konzumiranja sjemenki crnog kima:

  • odlična zamjena za papar,
  • slatkog je i pikantnog okusa,
  • ne nadražuje probavni sustav,
  • za obogaćivanje okusa brojnih jela,
  • dobre kao dodatak kruhu prije pečenja,
  • visok udio vlakana,
  • 100% prirodno, čisto i vegansko.

Recenzije

Još nema recenzija.

Samo logirani kupci koji su kupili ovaj proizvod mogu napisati recenziju.

Letifico