Heljda oljuštena 1000g

3,00 

 

Zašto heljda?

Zbog toga što je heljda dobar izvor bjelančevina, vlakana i zdravih složenih ugljikohidrata mnogi ju smatraju sueprhranom.

Heljda je sinonim za zdravlje a popularnost je stekla nakon spoznaje da ne sadrži gluten.

Nema na zalihi

Kategorija:
Opis
Recenzije (0)

Heljda je sjeme biljke Fagopyrum esculentum koja pripada porodici Polygonaceae.

Heljda dobro poznata namirnica u zadnje je vrijeme postala ponovno popularna zahvaljujući svojem visokom sadržaju minerala i antioksidansa.

Osim 6 grama proteina, 4,5 grama vlakana i čak 33 grama ugljikohidrata. Heljda sadrži i mnoštvo zdravih hranjivih sastojaka te je zbog toga izvrstan saveznik u održavanju zdravlja srca. Pomaže i u mršavljenju te upravljanju dijabetesom.

Kao bezglutenska žitarica, heljda ima značajnu primjenu u proizvodnji kruha i drugih proizvoda za osobe oboljele od celijakije i druge osobe koje moraju izbjegavati gluten.  Dijabetičari također mogu imati koristi od konzumacije heljde jer djeluje povoljno na regulaciju glukoze u krvi. Također, sve se više istražuje zbog povoljnog djelovanja na razinu kolesterola i zaštitu srca i krvožilnog sustava.
Primjerice, istraživanje objavljeno prije nekoliko godina u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry pokazalo je kako heljda povoljno djeluje na kolesterol. Točnije, proteini iz heljde smanjuju apsorpciju kolesterola za 47%, prema tom istraživanju. Za apsorpciju kolesterola iz hrane presudnu ulogu ima žuč i stvaranje micela. Proteini iz heljde, inhibiraju stvaranje tih micela, pa se kolesterol ne apsorbira već izlučuje iz organizma.


Dok se za proteine heljde utvrdilo povoljno djelovanje, heljdino brašno nije imalo znatnijeg utjecaja na apsorpciju kolesterola, kako navode autori studije.

Heljda sadržava i fitinsku kiselinu te je preporučlivo, prije pripreme, pustiti da se namače najmanje osam sati.

Recenzije

Još nema recenzija.

Samo logirani kupci koji su kupili ovaj proizvod mogu napisati recenziju.

Letifico