Blini od crnog kima s paštetom od tofua i oraha

Ove palačinke popularne u Istočnoj i Srednjoj Europi su pravi small bite zalogajčići.

Ako ih još servirate kao što ih je Ana pripremila u slanoj verziji – red blinija od brašna badema i crnog kima, red paštete od tofua i oraha, red crvene marinirane pečene paprike dobit ćete fantastičnu inačicu kanapea i finger food-a.

Baš za prste polizati!

Vrsta obroka: kruh i krekeri // predjela // prilozi // umaci i namazi

Prije svega:

Prije nego pripremite blinije i paštetu, ispecite papriku kako bi imala vremena odstajati u maslinovom ulju i primiti arome češnjaka i bilja.

Postupak:

Pečena paprika:

1 rog paprika
Maslinovo ulje
1 češanj češnjaka
Par listića bosiljka
Par grančica timijana

Priprema:

1. Pećnicu zagrijte na najveću temperature i upalite grill opciju.
2. Papriku operite, posušite i stavite peći na najgornju rešetku u pećnici, točno ispod grilla. Kad potpuno pocrni izvadite, stavite u zdjelu, prekrijte folijom i ostavite desetak minuta da se upari. Kad se paprika upari lakše ćete skinuti kožu.
3. Papriku ogulite, očistite od sjemenki i narežite na tanke trakice.
4. Stavite u staklenku zajedno s češnjakom (kojeg lagano zgnječite da pusti sok) i biljem te prelijte maslinovim uljem.

Bliniji (za 15 kom):

55 g zobenog brašna
15 g
Letifico brašna crnog kima
195 g vode
1 žličica octa
1/3 žličice soli
1/2 žličice praška za pecivo
1/2 žličice psylliuma u prahu

Priprema:
1. Sve sastojke pomiješati u jednoličnu smjesu.
2. Tavu zagrijati na laganoj vatri, lagano je nauljite i stavljajte hrpice smjese* (male palačinkice). Kad je površina blinija “suha” tj više se ne razlijeva na dodir, preokrenite ih i dopecite s druge strane. Baš kao i palačinke.


*Jedna ravna žlica smjese je količina za jednu palačinkicu.

Pašteta od tofua i oraha:

120 g dimljenog tofua
50 g oraha
15 g
Letifico ulja od oraha
45 g maslinovog ulja
20 g sojinog mlijeka ili vode
1 veći češanj češnjaka
½ žičice dimljenog pimentona
Sol i papar po ukusu

Priprema:

1. Orahe kratko blanširati (kuhati u kipućoj vodi) oko minute-dvije. Procijedite ih i isperite.
2. Sve sastojke stavite u blender i blendajte da se sjedine.
3. Ovako pripremljena pašteta može trajati do četiri dana u hladnjaku.

Gotove bline nadjenite paštetom, pečenom paprikom i po želji pospite orasima te svježim biljem.

Dobar tek!

👩‍🍳 Ana Gregl
🕓 Priprema: 30 minuta
〽 Zahtjevnost: lagano je, ali treba se potruditi
🍽 Porcija: za 3 osobe
📌 Naziv bloga: https://omandnom.blog
☝ Posebna prehrana: bez glutena, veganski

https://www.instagram.com/ana.gregl/)

Letifico