Banana bread: bez laktoze, bez šećera i bez puno muke

 Ako ste se jutros probudili i pomislili, „E da mi je recept za mirisan i sočan kolač bez mliječnih proizvoda i bez rafiniranog šećera“ – ne brinite, naša Renata je za vas pripremila čokoladni banana kruh od Letifico lješnjakovog i pirovog brašna.

Gotov za 60 minuta, ovaj kolač je super kao ukusan doručak ili zalogaj uz popodnevnu kavu.

Dobar tek!

👩‍🍳:Renata Mavrić - Life in balance
🕖:60 minuta
〽:srednje zahtjevno
🍽:20 porcija
Kalorija po porciji: 191 kcal
Masnoća po porciji:12,7 g
Ugljikohidrata po porciji:20 g
Proteina po porciji:3,8 g
Šećera po porciji:5,5 g

Trebat ćete:

170 g                     integralnog pirovog brašna
80 g                       Letifico lješnjakovog brašna
10 g                       kakao praha
15 g                       praška za pecivo

3                             zrele banane
2                             velika jaja
60 g                       otopljenog kokosovog ulja
100 g                     meda
100 mL                 zamjena za mlijeko 
                               (napitak od badema, zobi,…)

100 g                     tostiranih lješnjaka, nasjeckanih
150 g                     tamne čokolade, nasjeckane

Letifico medena krema s dodatkom aronije

Kada imate sve, onda:

  1. Zagrijte pećnicu na 180°C stupnjeva.
  2. U većoj zdjeli pomiješajte lješnjakovo i pirovo brašno, prosijani prašak za pecivo i kakao prah.
  3. U drugoj zdjeli zgnječite banane vilicom dok se ne pretvore u gustu smjesu bez većih grudica. Zatim dodajte jaja, ulje, med i napitak te dobro izmiješajte sve sastojke.
  4. U mokru smjesu s bananama umiješajte smjesu brašna. Također dodajte nasjeckane tostirane lješnjake te komadiće čokolade.
  5. Smjesu za banana kruh prebacite u kalup za kruh obložen papirom za pečenje i pecite na 180°C sa ventilatorom oko 10 minuta, te bez ventilatora još 30-35 minuta. Zabodite čačkalicu ili štapić za ražanj u sredinu kruha te ako ih izvadite čiste znači da je kolač pečen.

Banana kruh ne smije biti previše vlažan, iako će biti dosta sočan zbog banane.

Banana kruh mora se ohladiti prije jela. Ja sam ga poslužila s dodatkom slatke Letifico medene kreme s dodatkom aronije, ali ne oklijevajte dodati i kuglicu vašeg omiljenog sladoleda.

Dobar tek!