Crveni pesto od grilanih paprika

Crveni pesto od grilanih paprika

Orahovo ulje / Bademovo brašno

S Ivinim receptom započinjemo ciklus slanih recepata. Naravno ubacit će se ponekad i neki slatki recept, da nam malo rastu zazubice, ali vjerujemo da će jednaki efekt (zazubica) imati i sva slana jela. Evo na primjer, od Ivinog recepta već maštamo o raznim jelima s kojima bi spojili ovaj fini pesto od grilanih paprika.

Iva i sama predlaže: „Najfinije kasno ljetne paprike pretvorite u ovaj pesto pa ga dodajte u tjesteninu ili rižoto, namažite na prepečeni kruh Ili po toploj tortilji ili ga jednostavno poslužite uz zapečenu palentu. U tren oka imate zdravi obrok bez puno napora!“

Iako crveni pesto možete pripremiti i od paprika pečenih u pećnici, ova varijanta je brža jer se paprike peku odnosno grilaju na štednjaku, i to samo 10 minuta! Osim što ćete grilajući paprike na tavi uštedjeti malo vremena, dobit ćete one lijepe lagano zagorene prugice koje će dati poseban karakter pestu. Kad im još dodate orahovo ulje, začine i bademovo brašno, dobit ćete savršenu deliciju!

Vrsta obroka: predjela // prilozi // umaci i namazi

Trebat ćete:

2 crvene rog paprike (230g)

malo maslinovog ulja za ispeći paprike

2 češnja češnjaka

2 žlice hladno prešanog orahovog ulja Letifico*

par listića bosiljka (ili više po želji)

½ žličice soli

2 žlice bademovog brašna Letifico*

Kad imate sve, onda:

1. Paprike operite, odrežite im vrh pa svaku razrežite na pola po duljini.

2. Dobro zagrijte grill tavu, dodajte ulje pa stavite paprike peći. Pecite ih otprilike 4-5

minuta sa svake strane, na jakoj vatri, da malo pocrne na mjestima radi boljeg okusa.

3. Dok se paprike peku, očistite češnjak i krupnije ga narežite.

4. Pečene paprike ubacite u sjeckalicu s češnjakom i bosiljkom, dodajte sol i ulje pa

kratko blendajte dok ne dobijete pesto. Nemojte blendati predugo da ne usitnite

previše – malo komadića čini teksturu puno ljepšom!

5. Na kraju umiješajte bademovo brašno, i samo ga dobro promiješajte (da upije

višak tekućine).

Možete ga pripremiti unaprijed i čuvati zatvorenog u frižideru do 3 dana.

👩‍🍳 Autor: Iva Savić (IG: culinarypostcards)
🕓 Priprema: 15 min
〽 Zahtjevnost: ako mogu svi - možeš i ti
🍽 Porcija: oko 150ml umaka
📌 Naziv bloga: https://www.culinary-postcards.com
☝ Posebna prehrana: bez glutena, veganski

https://www.culinary-postcards.com

Letifico