Kolač od badema i šljiva

Kakav je to listopad bez mirisa pečenih šljiva?

Želimo da i vama kuća zamiriše ovim mirisom…

bez laktoze, vegansko, vegetarijansko

Vrsta obroka: deserti // doručak

Trebat ćete:

Napomena: koristila sam kalup promjera 23×18, možete koristiti veći kalup od toga ako želite tanji biskvit ili jednostavno smanjite dozu na pola ako želite istu količinu kolača ali s tanjim biskvitom. Koristite li veći kalup, stavite više šljiva.

2 šalice

¾ šalice

1 žličica

½ žličice

½ šalice

prstohvat

1 i ½ šalica

2 žlice

¼ šalice

5

pirovog integralnog brašna

Letifico bademovog brašna

praška za pecivo

sode bikarbone

eritrita (ili nekog drugog zaslađivača u granulama, npr. Kokosov šećer)

soli

(biljnog) mlijeka po želji

jabučnog octa

Letifico ulja od badema (ili nekog drugog ulja)

šljiva (ovisi o veličini kalupa, ako je veći onda više šljiva)

Kad imate sve, onda:

  1. Staviti grijati pećnicu na 170 stupnjeva. Obložiti kalup papirom za pečenje.

  2. U veću zdjelu staviti brašna, prašak za pecivo, sodu, šećer i sol te pomiješati.

  3. U drugoj posudi pomiješati mlijeko, ocat i ulje te pustiti da odstoji 5 minuta.

  4. Prerezati (zrele) šljive na pola i odstraniti koštice.

  5. Nakon pet minuta dodati mokre sastojke suhima te pomiješati da se sjedine.

  6. Prebaciti tijesto u pripremljeni kalup te vlažnim rukama ili špatulom ravnomjerno rasporediti i poravnati tijesto u kalupu.

  7. Utisnuti šljive (prethodno stranu koja ide u tijesto malo posipati brašnom ili kukuruznim škrobom kako ne bi utonule u tijesto) te staviti peći u zagrijanu pećnicu cca. 55 minuta (ovisi o veličini kalupa). Čačkalicom provjeriti ako je tijesto pečeno (mora izaći suha).

  8. Izvaditi kalup iz pećnice, pustiti da se malo ohladi, zatim izvaditi kolač iz kalupa i pustiti na rešetki da se ohladi do kraja.

  9. Po želji posipati eritritom (ili šećerom) u prahu ili preliti otopljenom čokoladom.

U slast!

👩‍🍳 Doris Valković (IG: Foodoris)Client
🕓 Priprema: 15 minuta Kuhanje: 55 minuta Spremno za: 1,10 sat
〽 Zahtjevnost pripreme: ako mogu svi – možeš i ti
🍽 Porcija: 9 komada

www.foodoris.com

Letifico