Kruh s heljdinim brašnom i orasima

Trebat ćete:

225 g heljdinog brašna

225 g pšeničnog brašna (tip 00 ili manitoba)

100 g oraha

2 žlice maslinovog ulja

300 mL tople vode

1 vrećica kvasca

1 poštena žličica soli

1 ravna žličica šećera

Kad imate sve, onda:

  1. Toplu vodu (ne vrelu da ne stavite kvasac „zauvijek na spavanje“) pomiješajte s kvascem i šećerom i pustite 15-ak minuta sa strane da se kvasac „zapjeni“.

  2. U većoj zdjeli pomiješajte heljdino brašno, pšenično brašno i sol.

  3. Kada se kvasac „napuše“ dodajte ga smjesi brašna, dodajte maslinovo ulje i miješajte u zdjeli dok ne dobijete kuglu. Radnu površinu pospite s malo pšeničnog brašna, na njega stavite kruh te nastavite mijesiti. Ako vam se lijepi, dodajte po potrebi, malo po malo, pšeničnog brašna, ali nemojte pretjerati s njime da ne dobijete tvrdi kruh. Mijesite ručno 10-ak minuta kako bi se razvio gluten iz pšeničnog brašna.

  4. Tijesto vratite u posudu koju ste prethodno malo pobrašnili, prekrijte s čistom krpom i pustite ga da se diže na toplom mjestu cca sat vremena ili, ako nemate toplo mjesto, možete slobodno zagrijati pećnicu na 40°C i tijesto staviti u pećnicu da se diže također sat vremena. Tijesto bi se trebalo poduplati u volumenu.

  5. Orahe uz pomoć noža nasjeckajte na manje komade, ali nemojte ih baš usitniti do brašna.

  6. Nakon sat vremena nasjeckane orahe umijesite u tijesto te ga malo razradite rukama.

  7. Na plah stavite papir za pečenje ili ga namažite s malo ulja, tijesto stavite na plah pa u još nezagrijanu pećnicu.

  8. Upalite pećnicu na 200°C. Kako se pećnica bude grijala tijesto će se još malo dignuti. Pecite kruh cca 40 minuta. Pogledajte kruh nakon 30-ak minuta jer je svaka pećnica različita.

  9. Kada je gotov (možete ga pokucati s donje strane, trebao bi imati onako duboki šuplji zvuk), prebacite ga na rešetku da se ohladi.

SAVJET – Kruh nemojte rezati dok se ne ohladi jer će iz njega izaći vlaga i puno će se brže osušiti.

Autor: Iva Finderle – Healthy Little Tooth
Porcija: 1 štruca
Spremno za: 2 sata
Zahtjevnost: ako mogu svi - možeš i ti
Vrsta obroka: kruh
Posebna prehrana: bez laktoze, vegetarijansko

https://letifico.hr

Letifico