Osvježavajuća krumpir salata s celerom

Trebat ćete:

Za majonezu:

2

1 žličica

3 žličice

500 ml

Sol i papar

žutanjka

Senfa

Soka od limuna

Hladno prešanog suncokretovog ulja

Za krumpir salatu:

4 komada

1 šalica

1

½

200 g

4 žlice

1 žlica

Prstohvat

5 žlica

većih krumpira

naribanog celera

veći crveni luk

crvene jabuke

kiselog vrhnja

majoneze

nasjeckanog svježeg peršina

soli i papra po ukusu

soka od limuna

Kad imate sve, onda:

1. Neoguljeni krumpir stavite kuhati u mlaku, posoljenu vodu. Kuhajte ga na srednje jakoj vatri dok nije mekan u srediti kada ga probodete vilicom. Ovaj korak će potrajati oko 30 do 40 minuta ovisno o veličini krumpira.

2. Zatim krenite s pripremom majoneze. U veću zdjelu dodajte 2 žutanjka i žličicu senfa te umutite skupa. Tada ćete veoma polako dokapavati ulje u laganom mlazu i rigorozno miješati pjenjačom. Kada primijetite da je boja posvijetlila i da je teksutura smjese prozračnija možete krenuti u jačem mlazu dolijevati ulje. Važno je dobro miješati kako ne bi došlo do razdvajanja emulzije. Kada ste dodali svih 500 ml ulja smjesa bi trebala sa pjenjače padati u komadima u zdjelu. Drugim riječima, smjesa treba biti dosta gusta. Slobodno dodajte još ulja ukoliko smatrate da je potrebno. Zatim u smjesu dodajte sok od limuna, miješajući, te sol i papar po ukusu (otprilike ½ žličice soli i 1/8 žličice papra). Sok od limuna razrijediti će majonezu i dobiti ćete vrlo ukusan i bogat umak.

3. Pripremljenu majonezu odložite sa strane i krenite s ribanjem celera. Trebati će vam malo manje od pola glavice manjeg korijena celera. Narežite luk na tanke listiće i posolite te odložite da se izvuče voda iz povrća. Zatim jabuku narežite na male kockice. Iscijedite što više vode iz luka te dodajte u veću zdijelu zajedno s celerom i jabukom. Dodajte sok od limuna koji sprečava posmeđivanje.

4. Kuhani krumpir stavite u ledenu vodu kako bi se čim prije ohladio. Ogulite ga i narežite na kockice te pustite da se skoro potpuno ohladi. Zatim ga dodajte k ostalom povrću i začinite s majonezom i kiselim vrhnjem. U krumpir salatu dodajte peršin, sol i papar po ukusu.

5. Salata je vrlo ukusna odmah nakon pripreme, no može se spremiti u hladnjaku do 2 dana čime postaje još bolja. Ako je spremate prije konzumacije te primjetite da je krumpir upio umak, netom prije nego poslužite salatu možete dodati još majoneze.

Dobar tek!

Autor: Renata Mavrić- Nutribalans.hr
Porcija: 2-4 osobe
Priprema: 20 minuta
Kuhanje: 45 minuta
Spremno za: 65 minuta
Zahtjevnost: za one ambiciozne i željne avanture u kuhinji
Vrsta obroka: prilozi // salate i preljevi // umaci i namazi
Posebna prehrana: bez glutena

Nutribalans.hr

Letifico