Slatke košarice sa sladoledom od lješnjaka

Slatke košarice sa sladoledom od lješnjaka

Ulje od lješnjaka / Heljda / Lanene sjemenke

Marina se prilikom izrade ovog recepta prisjetila djetinjstva, pa kaže: „Uz ovaj desert prisjetite se radosti djetinjstva kada smo se u sladoledu znali umazati od uha do uha i smijati jedni drugima.“

Vrsta obroka: deserti

Za košarice će vam trebati:

½ šalice

¼ šalice

6 žlica

2 žlice

¼ žličice

prstohvat

Letifico lanenih sjemenki

Letifico heljde u zrnu

vruće vode (prokuhane)

javorovog sirupa

čiste vanilije u prahu

soli

Za čokoladni preljev će vam trebati:

1 žlica

1 žlica

2 žlice

2 žlice

¼ žličice

prstohvat

rastopljenog kokosovog ulja

Letifico ulja od lješnjaka

javorovog sirupa

kakaa u prahu

čiste vanilije u prahu

soli

Za sladoled će vam trebati:

4

½ šalice

2 žlice

1 žlica

½ žličice

prstohvat

banane smrznute i izrezane u kolutiće

maslaca od lješnjaka

Letifico ulja od lješnjaka

javorovog sirupa

čiste vanilije u prahu

soli

Kad imate sve, onda:

1. Uključite pećnicu na 180*C

2. Heljdu i lanene sjemenke sameljite u fino brašno (idealno, u mlincu za kavu)

3. Ugrijati vodu u lončiću ili kuhalu te ostaviti sa strane dok pripremamo košarice

4. Sve suhe sastojke izmiješati zajedno u zdjeli te dodati javorov sirup i vodu

5. Velikom žlicom brzo miješati smjesu dok se ne formira u kuglu. Možete si pomoći i rukama.

6. Kuglu tijesta razdijelite na tri jednaka dijela te svaki razvucite pomoću valjka za razvlačenje tijesta u oblik kruga. Nije potrebno da krug bude pravilan nego samo pripazite da bude jednake debljine. Ukoliko imate manje kalupe razdijelite količinu tijesta na četiri ili šest loptica.

7. Krug tijesta prebacite na obrnutu stranu kalupa za muffine ili nekog pogodnog kalupa za košarice i stavite u pećnicu na 15-tak minuta. Držite ih na oku.

8. Košarice stavite da se malo ohlade i po želji servirajte tople ili potpuno ohlađene.

9. Zatim za izradu čokoladnog preljeva: sve potrebne sastojke dobro izmiješajte u glatki

preljev bez grudica. Ostavite sa strane dok pripremate sladoled.

10. Za pripremu sladoleda: sve potrebne sastojke zblendajte zajedno u kremasti sladoled. Vadite kuglice i punite košarice količinom po želji.

11. Na kraju, sladoled prelite čokoladnim preljevom.

Uživajte u slatkim košaricama, trgajte ih i umačite u sladoled i preljev.

Vaša #brekalicious

 

👩‍🍳 Autor: Marina Brekalo
🕓 Priprema: 15 minuta Kuhanje: 20 minuta Spremno za: čim se košarice ohlade
〽 Zahtjevnost: za one ambiciozne i željne avanture u kuhinji
🍽 Porcija: 3 osobe
📌 Naziv bloga: www.brekalicious.com
🛎 Dodatno vam je potrebno: blender, mlinac za kavu, valjak za tijesto, veliki kalupi za muffine (7 cm širina i 5 cm visina)
☝ Posebna prehrana: bez glutena, bez laktoze, vegansko, vegetarijansko

https://www.instagram.com/brekalom/?hl=hr

Letifico