Tipičan kuglof s netipčnim sastojcima

Austro-ugarski biskvitni kolač, tradicionalni blagdanski ili nešto treće, dolazi u raznim varijacijama (dodacima), no ono što ga čini karakterističnim (tipičnim) je sam njegov izgled.

Marija s bloga @makeithealthy je za Letifico napravila jedan takav u svojoj karakterističnoj zdravoj verziji – bez glutena i bez mliječnih proizvoda. Od dodataka je koristila karamelizirane jabuke i kokosov šlag. Možda će vam izgledati kao pravi blagdanski kolač (iako su blagdani već dobrano iza nas), ali ovo je vjerujte jedan pravi veganski kolač, sočan i mekan baš za sve prilike.

Onu posebnu notu u ovom kolaču daje Letificovo brašno od oraha i medena krema s orahom.

Sastojci

Za biskvit

  • 350 g pire od jabuke
  • 70 g kokosovog ulja
  • 50 g LETIFICO medene kreme s orahom
  • 40 g kokosovog šećera
  • 1/2 žličice mljevenog kardamoma
  • 1 žličica cimeta
  • 10 g mljevenih lanenih sjemenki s 3 žlice vode
  • 60 g LETIFICO brašna od oraha
  • 170 g pirovog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1/2 žličice sode
  • Prstohvat soli

Za šlag

  • 2 limenke kokosovog mlijeka  (koristiti samo kremasti dio, vodu odvojiti za smoothie)
  • Agavin slad

Za karamelizirane jabuke

  • 2 velike slatke jabuke
  • 2 žlice kokosovog ulja
  • 40-50 g šećera šećerne trske
  • Cimet po želji

Postupak

Mljeveni lan pomiješati s vodom i ostaviti sa strane kako bi se stvorila homogena kompaktna smjesa tzv. laneno jaje.
Pire od jabuke promiješati s otopljenim kokosovim uljem sobne temperature.
Dodati začine i promiješati.

U smjesu dodati medenu kremu i kokosov šećer te dobro promiješati. Dodati laneno jaje i promiješati.
Dodati orahovo brašno, te miješajući postepeno dodavati pirovo brašno s praškom, soli i sodom.
Gotovu sjedinjenu smjesu prebaciti u manji kalup za kuglof i peći oko 50 minuta na 180C.
Provjeriti da li je kolač dovoljno pečen pomoću čačkalice.

Kada se biskvit ispeče, bit će mekan i sočan te će takav ostati još nekoliko dana nakon.
Kokosov šlag napraviti tako sto ćete mikserom istući kokosovu kremu i zatim po ukusu dodati malo agavinog slada i promiješati za kraj.

Jabuke treba oguliti i narezati na kockice.

Kokosovo ulje je potrebno otopiti na tavi sa šećerom, otprilike 2 minute, konstantno miješajući.
Dodati jabuke i kuhati nešto više od 10 minuta dok one ne omekšaju, pri tome ih stalno i lagano miješati. U procesu kuhanja slobodno dodati malo cimeta.
Kuglof poslužiti uz kokosov šlag i karamelizirane jabuke.

Recept je napravila Marija s bloga @makeithealthy

@makeithealthy

Letifico