Torta Ziherica: Čokoladna torta s lješnjakom

Čuli ste svi za Sacher tortu, kod nas često nazivanu “Zaherica”. Ovu našu odlučili smo slično nazvati, iako se poprilično razlikuju – ova torta zove se Ziherica. Pa zato što je ziher, čokoladna torta s lješnjakom je torta s kojom ne možeš fulati. Vole je svi od djece do bake, izgleda skroz fotogenično, a miriši po sreći.

Ana iz Plave tacne pripremila je jednu izrazito lješnjakastu i čokoladastu, a da biste je spremili, treba vam samo malo dobre volje i puno čokolade i lješnjaka.

U slast!

BEZE KORE

  • Lješnjake kratko tostirati na tavici, skinuti im opnu, te ih nasjeckati.
  • Bjelanjke miksati s prstohvatom soli, postepeno dodajući šećer kako bi dobili čvrsti snijeg. Dodati ocat, lješnjak brašno i sjeckane lješnjake te lagano izmiješati.
  • Smjesu izliti u dva kalupa promjera 20 cm koje smo prethodno obložili papirom za pečenje.
  • Peći na 155°C 50 minuta.

BISKVIT:

  • Miksati maslac, ulje od lješnjaka i šećer. Dodati im žutanjke te mlijeko.
  • Zatim u smjesu dodati prosijano glatko brašno, kakao i prašak za pecivo. I na kraju lješnjak brašno. Dobro izmiksati.
  • U drugoj posudi istući bjelanjke s prstohvatom soli u čvrsti snijeg, postepeno dodavajući šećer.
  • Snijeg pažljivo umiješati u gornju smjesu.
  • Od navedene smjese pečemo dva biskvita, u kalupu promjera 20 cm, koje je prethodno potrebno obložili papirom za pečenje ili ih samo namastiti i pobrašniti.
  • Peći na 175°C 25 minuta.
  • Kad se biskviti ohlade, potrebno je svaki prerezati na pola kako bi dobili ukupno četiri kore.

PRVA KREMA:

  • Na pari kuhati kremu od žutanjaka, šećera, čokolade i mlijeka neprestalno miješajući. Kada krema postigne temperaturu 83°C maknuti kremu sa štednjaka. U mlaku kremu umiksati maslac sobne temperature. Ovo je krema za premazati tortu.

DRUGA KREMA:

  • U mascarpone umiješati otopljenu čokoladu. Slatko vrhnje do pola izmiksati te umješati u smjesu mascarponea i čokolade. Ovom ćemo kremom filati tortu.

GLAZURA:

  • Slatko vrhnje zakipiti te preliti preko sitno nasjeckane čokolade. Ostaviti par minuta da se čokolada otopi te izmiješati žlicom kako bi se sastojci sjedinili. Izrada glazure traje vrlo kratko, pa preporučam da je napravite prije premazivanja torte čokoladnom kremom. Taman će se za to vrijeme dok vi tortu premazujete, glazura malo ohladiti a još će biti u tekućem stanju kako bi je prelili preko torte.

SLAGANJE TORTE:

  • Tortu sam slagala u kalupu u kojem je torta pečena. Prvo sam stavila jedan biskvit, pa malo  kreme (podijelite si kremu na otprilike pet jednakih dijelova jer ide u pet slojeva), drugi biskvit, krema, beze kora s lješnjacima, krema, druga beze kora, krema, biskvit, krema, biskvit. Ako želite, slobodno kore slažite redoslijedom koji se vama sviđa.
  • Tortu prije nego je premažete čokoladnom kremom stavite na bar nekoliko sati u hladnjak.
  • Kada tortu premažete kremom ostaje još glazura. Nju je potrebno izliti na tortu, lagano nožem poravnati i pustiti neka višak glazure slobodno curi s torte.
  • Tortu ukrasite po želji. Okolo možete staviti mljevene orašaste plodove, čokoladne mrvice, a na vrh torte poslagati čokoladne praline, kockice čokolade, razno voće, izaberite ono što se vama sviđa.  
👩‍🍳:Ana Prša - Plava tacna
🕖:120 minuta
〽:srednje zahtjevno
🍽:12 osoba

Trebat ćete:

ZA BEZE KORE:
3                              bjelanjka
prstohvat              soli
130 g                      šećera
pola žlice              octa
50 g                        tostiranih lješnjaka, nasjeckanih
20 g                        Letifico lješnjakovog brašna

ZA BISKVIT:
115 g                       maslaca
15 g                         Letifico ulja od lješnjaka
110 g                       šećera
4                               žumanjka
150 g                       glatkog brašna
30 g                         Letifico lješnjakovog brašna
20 g                         kakaa
80 g                         mlijeka
1                               prašak za pecivo
4                               bijelanjka
prstohvat               soli
80 g                         šećera

ZA 1. KREMU:
3                               žumanjka
100 g                       šećera
100 g                       čokolade 54 %
50 g                         mlijeka
125 g                       maslaca

ZA 2. KREMU:
500 g                      mascarpone sira
300 g                      čokolade 54%
500 mL                   slatkog vrhnja

ZA GLAZURU:
50 g                        čokolade 54 %
75 g                        slatkog vrhnja