Tortice s jabukama i bademovim brašnom

Od turističke sezone jedino što više volimo je sezona jabuka.

Jabuka ovih dana ima posvuda. U voćnjacima, na tržnicama, pa čak se zna dogoditi da vrećice pune sočnih crvenih plodova završe ispred vrata svakog stana jedne zgrade u zagrebačkoj Sigečici. Kad izvrtite ciklus jabuka za užinu – jabuka uz doručak – jabuka u voćnoj salati, ostat ćete vjerojatno s još pokojim kilogramom u vrećici u špajzi. Onda je vrijeme za tortice! Slatke, slasne i svježe prava su jesenska poslastica. A uz ovakvu jesen, zasigurno nam nije problem oprostiti se od turističke, odnosno ljetne sezone. Ana vam piše kako zasladiti ovaj dan.

Dobar tek!

Kad sve imate, onda:

BISKVIT:

  1. Žutanjke pjenasto miksati sa šećerom. Dodati mlijeko i maslac i nastaviti miksati.
  2. Dodati bademovo brašno, prašak za pecivo i nasjeckane bademe te dobro promiješati.
  3. U drugoj posudi istući bjelanjke s prstohvatom soli u čvrsti snijeg.
  4. Snijeg zatim lagano umiješati u prvu smjesu.
  5. Metalne kalupe namastiti (dovoljno je samo rubni dio cca 1 cm kolika je visina biskvita) i pobrašniti. Posložiti ih na prleh, na papir za pečenje, te puniti smjesom.
  6. Peći na 170°C 25 minuta.

NADJEV OD JABUKA:

  1. Jabuke je potrebno oprati, oguliti, očistiti od koštica i narezati na kockice.
  2. Staviti kuhati u vodu s šećerom i vanilin šećerom otprilike 20 minuta.
  3. Kada jabuke omekšaju, izlijete sok, pa jabuke posipati s cimetom i još kratko prodinstati.

KREMA TONKA:

  1. Mlijeko, žutanjke, šećer i brašno izmiješajte te stavite kuhati neprestalno miješajući.
  2. Kad krema zakipi i zgusne se, prebacite je u posudu i prekrijte prozirnom folijom.
  3. Maslac izmiksajte s tonkom te umiksajte u ohlađenu kremu.
  4. Slatko vrhnje izradite u šlag, te špatulom umiješajte u kremu.

CRUMBLE:

  1. Brašno, šećer i maslac izmiješajte prstima u mrvičastu smjesu. Dodajte bademe.
  2. Stavite peći u pećnicu, na papiru za pečenje 20 minuta na 175°C. Treba poprimiti lagano zlatnu boju. Tijekom pečenja par puta izmiješajte smjesu u pećnici kako bi se sve ravnomjerno ispeklo.
  3. Kada je gotovo, izvadite iz pećnice i pustite da se ohladi.
  4. Hladni crumble ubacite i multipraktik i usitnite ga.

KREMA MASCARPONE:

  1. U jednoj posudi miksajte slatko vrhnje u šlag.
  2. U drugoj miksajte mascarpone i šećer u prahu.
  3. Obje smjese sada zajedno izmješajte špatulom dok se ne sjedine.

SLAGANJE:

  1. Tortice je potrebno slagati u kalupima u kojima smo pekli biskvite. Kalupe je potrebno obložiti acetatnom folijom. Prvo u kalup ide biskvit, pa nadjev od jabuka, zatim krema od tonke i na kremu još crumble od badema.
  2. Ostavite nekoliko sati  ili preko noći u hladnjaku da se sve stegne.
  3. Kad se stegnulo, maknite kalupe, te pažljivo odvojite foliju.
  4. Na vrh još istisnite kremu od mascarponea i slatkog vrhnja i posipajte s crumbleom od badema ili s nasjeckanim bademima.   
👩‍🍳:Ana Prša - Plava tacna
🕖:90 minuta
〽:srednje zahtjevno
🍽:8 osoba

Trebat ćete:

BISKVIT:
2                             žutanjka
100 g                     šećera
60g                        bademovog brašna
1                             prašak za pecivo
30 g                       sjeckanih badema
60 g                       toplog mlijeka
60 g                       maslaca sobne temperature
2                             bjelanjka
prstohvat              soli

NADJEV OD JABUKA:
5                             jabuka
3                             žlice šećera
1                             vanilin šećer
1                             žličica cimeta

KREMA S TONKOM:
160 g                     mlijeka
2                             žutanjka
60 g                       šećera
25 g                       glatkog brašna
65 g                       maslaca
50 g                       slatkog vrhnja
naribana tonka
(otprilike količina od pola manjeg zrna)

CRUMBLE OD BADEMA:
80 g                       brašna
45 g                       šećera
50 g                       maslaca sobne temperature
30 g                       badema

KREMA MASCARPONE:
60 g                       mascarpone sira
30 g                       šećera u prahu
100 g                     slatkog vrhnja

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!