Ultra fin i jednostavan kolač od lješnjaka

Ne samo da je ultra fin i jednostavan nego je prava poslastica za ljeto.

Lagan, osvježavajući, a slatki. Uostalom, koga breskve ne asociraju na ljeto?! Daju ovom kolaču jednu veselu boju, baš onakvu na kakvu nas ljeto asocira.

A u kombinaciji s lješnjakovim brašnom, daju i dovoljno energije za izdržati do ručka, ako provodite cijeli dan na plaži

Trebat ćete:

Ganache krema:
80 g bijele čokolade
300 g slatkog vrhnja
2 lista želatine
¼ žličice vanilije u prahu

Biskvit:
80 g maslaca (sobne temperature)
75 g brezinog šećera u prahu
75 g lješnjakovog brašna Letifico
20 g zobenog brašna
prstohvat soli
1 žličica praška za pecivo

2 bjelanjka
20 g brezinog šećera

Premaz:
2 žlice džema od maline

Dodatno:
2 breskve
½ žlice meda
par malih grančica timijana

Kad imate sve, onda:

1. Večer prije (ili par sati ranije) pripremite kremu.
Listove želatine namočite u hladnoj vodi da omekšaju. Vrhnje s vanilijom zagrijte do laganog vrenja, dodajte omekšalu želatinu, prelijte preko čokolade i promiješajte. Ostavite preko noći ili oko 2 sata u hladnjaku da se potpuno ohladi i stisne. Ili ako vam se žuri – stavite je u škrinju. 😉

Dok se krema hladi pripremite biskvit.

2. Zagrijte pećnicu na 160°.
Maslac i brezin šećer u prahu pjenasto izmiksajte. Brašna, prašak za pecivo i sol prosijte u smjesu od maslaca. Pomiješajte da se spoji.

3. Bjelanjke i brezin šećer istucite u srednje čvrsti snijeg i dodajte u smjesu za biskvit te ju dodajte u kalup (kojem ste dno prethodno obložili papirom za pečenje) i poravnajte špatulom.

4. Pecite 15 do 20 min. Nakon 15 minuta napravite test čačkalicom – na čačkalici treba biti još malo mrvica, biskvit će se još dopeći u procesu stajanja I hlađenja.

5. Ohlađenom biskvitu odrežite vrh kako bi ga poravnali.
Premažite ga džemom od malina.

6. Breskve narežite po želji, prelijte medom i dodajte timijan. Ostavite da se “mariniraju” dok ukrašavate kolač.


7. Kremu stavite u mikser i istucite do srednje čvrstoće, dovoljno da drži formu da možete ukrasiti kolač. Ukrasite po želji, a na vrh poslažite marinirane breskve.
Kolač ohladite i uživajte! Dobar tek!

S obzirom na to da je ljeto i nikom se ne da grijati u kuhinji, ne morate brinuti, ovaj kolač je brzo gotov, a pećnica će biti upaljena minimalno.

👩‍🍳: Ana Gregl
🕓: 2 sata (s hlađenjem)
〽: ako mogu svi - možeš i ti
🍽: 4 osobe
📌: https://omandnom.blog/
🛎: kalup promjera 16 cm
☝: bez glutena
Letifico