Kuha i piše: Marina Brekalo s bloga Breaklicious
Uživajte u ukusnom zdravom snacku, grickalici koju možete jednostavno pripremiti i uključiti u svoje međuobroke. Bez grižnje savjesti grickajte ga kao fino predjelo ili grickajte dok gledate obiteljski film ili poslužite prijateljima uz čašu vina ili ponesite na posao kao užinu, a opet samo krekeri mogu se naći u svakoj torbici za one iznenadne gladne trenutke, a sam umak će opet dobro sjesti kao namaz na prepečenom kruhu i u sendvičima.
Krekeri
Sastojci;
1/2 šalice bademovog brašna
1/2 šalice bučinih sjemenki
3/4 šalice heljde u zrnu
1/4 šalice heljdinog brašna
4 žlice lanenih sjemenki
3 žlice bučinog ulja
1/2 žličice češnjaka u prahu
1 žličica soli voda
Priprema;
Uključiti pećnicu na 170*C. Bučine sjemenke, heljdu u zrnu i lanene sjemenke samljeti u mlincu za kavu te u jednoj posudi umiješati zajedno sa svim ostalim suhim sastojcima. Dodati ulje i malo po malo vode i to samo toliko koliko je potrebno da se sastojci povežu u kompaktno tijesto. Oblikujemo kuglu od tijesta i prekrijemo pa neka odstoji 5-10 minuta prije nego što ga počnemo razvlačiti. Dok tijesto odmara pripremimo pleh i papir za pečenje, ručni razvijač za tijesto i prozirnu ili silikonsku foliju preko koje ćemo razvlačiti tijesto za krekere. Kuglu tijesta prebacimo na masnu stranu papira i pažljivo uz pomoć folije i razvijača razvučemo tijesto u veličini papira odnosno velikog pleha za pečenje. Koristeći se rezačem za tijesto izrežemo pravokutnike koje podijelimo dijagonalno da bi nam krekeri dobili trokutasti oblik. Stavimo ih peći 20-25 minuta. Gotove krekere ostavimo da se ohlade i tek kad su dobro ohlađeni spremamo u staklenku i kasnije serviramo uz umak.
Umak od bučinih sjemenki
Sastojci;
1 1/2 šalica bučinih sjemenki
1/2-3/4 šalice vode
1 žlica prehrambenog kvasca
1 žlica tahinija
1 češanj češnja
1 tanki mladi luk
4 žlice bučinog ulja
1 žlica soka od limuna
1 žličica soli
Priprema;
Bučine sjemenke namočimo preko noći te ih u jutro isperemo pod mlazom vode i dobro ocijedimo. Sve sastojke stavimo u blender i blendamo do kremaste strukture. Umak prebacimo u staklenku s dobrim zatvaračem i čuvamo u hladnjaku 3-4 dana. Ohlađeni umak serviramo uz krekere za super zdravi i ukusni snack.